Geen tiara, geen staatsie, wel de lievelingskiek van ZM.

Koningin Máxima krijgt ter ere van haar vijftigste verjaardag op 17 mei een eigen postzegel. Ook haar man, koning Willem-Alexander, kreeg zo'n postzegel toen hij vijftig jaar werd.

Het postzegelvel 'Koningin Máxima 50 jaar' telt vijf zegels. Volgens PostNL krijgt het een opvallende indeling doordat de postzegel met het zwart-witportret van de koningin twee keer zo groot is als de postzegels met de kleurenfoto's.

Article continues after the ad

De postzegels worden doorsneden door smalle, geknikte lijnen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Het zwart-witportret is een privéfoto die normaal op de werkkamer van de koning staat. Ontwerper Maud van Rossum zag de foto tijdens een tv-toespraak van Willem-Alexander en vroeg toestemming om deze afbeelding te gebruiken.

"Het is een prachtig beeld, heel intiem", zegt Van Rossum. "Ik denk niet dat ooit een koningin zo op een postzegel is afgebeeld." De kleurenfoto's zijn van fotograaf Robin Utrecht en nog even een verrassing.

De Máxima-zegels, die geschikt zijn voor post tot 20 gram binnen Nederland, zijn vanaf 17 mei verkrijgbaar.

Het is niet de eerste keer dat de koningin een eigen zegel krijgt: in 2019 werd er een set zegels uitgebracht met daarop portretten van het gehele koninklijke gezin. Het gebeurde echter niet eerder dat Máxima als enige op een postzegelvel te zien was.

Naast de officiële zegels zijn er voor verzamelaars ook nog andere vellen te vinden, maar daarvoor zijn geen privéfoto's gebruikt en hiermee kan niet worden gefrankeerd.

Openingsfoto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in