Alfajores con dulce de leche bij de koffie vandaag, in Huis ten Bosch!

Geen zoete inval, maar in elk geval wél iets zoets op de verjaardag van Máxima. Majesteit deelt via de koninklijke Instagram haar favoriete koekjesrecept. En maakte ze ook nog eens helemaal zelf, bij wijze van baktutorial voor Volk en Vaderland.

Alfajores con dulche de leche maakte Máxima als traktatie voor haar 49e verjaardag. Geen wonder: ze is dól op de karamelsoort, zoals we hier al vaststelden.

"In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche", schrijft de koningin bij de foto's (in haar Songfestival-lookje van Claes Iversen, hoe chic wil je het hebben?). "Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” 

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” - Máxima Ingrediënten koekjes: · 300 gr maizena · 200 gr bloem · 200 gr roomboter (op kamertemperatuur) · 150 gr suiker · 4 eidooiers · 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat) · 2 afgestreken theelepels bakpoeder · het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder · de geraspte schil van 1 citroen · 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling: · dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker) · geraspte kokos Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe! Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar! #vermijddrukte #thuisbakken #alfajores #recept #koekjes #koningin #KoninginMáxima #gefeliciteerd #verjaardag #eetsmakelijk 📸RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Ook maken? Máxima deelt het volledige recept en het leeuwendeel zul je waarschijnlijk wel in huis hebben. Behalve de dulche de leche dan, bij Máxima duidelijk wél een vast ingrediënt in de royal voorraadkast.

Ingrediënten koekjes:
· 300 gr maizena
· 200 gr bloem
· 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
· 150 gr suiker
· 4 eidooiers
· 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
· 2 afgestreken theelepels bakpoeder
· het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
· de geraspte schil van 1 citroen
· 1 theelepel cognac

Ingrediënten vulling:
· dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
· geraspte kokos

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
  • Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
  • Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.
  • De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!

Beeld: Koninklijk Huis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in