Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Máxima in Davos bij World Economic Forum, altijd wat…

Waarom ligt dit toch zo gevoelig? Op zich is het allemaal niet zo bijzonder: royal econome bezoekt in het kader van haar VN-werk voor financiële inclusiviteit dodelijk saai economisch congres. UNSGSA Queen Máxima: We have come together at a defining moment. As we emerge from a global pandemic tha...

Máxima in Davos bij World Economic Forum, altijd wat…

Waarom ligt dit toch zo gevoelig?

Op zich is het allemaal niet zo bijzonder: royal econome bezoekt in het kader van haar VN-werk voor financiële inclusiviteit dodelijk saai economisch congres.

Toch gonst het al dagen op de socials, met name in kringen waar men nog nooit een samenzweringstheorie is tegengekomen die hem of haar niet beviel. Want het WEF, dat zou staan voor The Great Reset, voor omvolking en voor een klein elitair clubje dat de dienst zou uitmaken.

Wat is het WEF?

Het World Economic Forum (WEF) is opgericht in 1971 en is naar eigen zeggen een onafhankelijke internationale organisatie die 'mensen bij elkaar brengt die het verschil kunnen maken.' Het is ook een club waar mensen uit de politiek, het bedrijfsleven en de culturele sector bij elkaar komen, zolang ze maar ondernemend zijn.

Democratisch is het gezelschap in geen geval: alleen de duizend grootste bedrijven ter wereld mogen lid zijn en betalen daar zo'n 500.000 euro per jaar voor.

Manifest

Hoe het WEF de rol van die bedrijven ziet, staat beschreven in het recentste manifest van het WEF uit 2020. Zo wil de organisatie in een notendop dat bedrijven eerlijk belasting betalen, corruptie moeten uitbannen en zich moeten inzetten voor een gelijk speelveld. Ook moeten ze zorg dragen voor mensenrechten, niet alleen binnen de eigen organisatie, maar in de gehele aanvoerketen.

Dat zijn mooie woorden, maar men blijft nogal eens achter met daden. Het slaat natuurlijk nergens op om bekommerd te knikken bij een seminar over klimaatverandering als er in een paar dagen 1500+ privéjets landen en weer opstijgen. Bovendien kun je je afvragen wat democratisch gekozen leiders en royals (Máxima is niet de enige in Davos, Alois en Maximilian van Liechtenstein en Albert van Monaco zijn er ook al gespot) er te zoeken hebben.

Beeldvorming

De beeldvorming rond het WEF is dan ook vooral negatief, behalve voor biljardairs die er lekker lopen te lobby'en, dan. Men doet bovendien niets om dat bij te stellen, zodat het niet raar is dat sommige mensen denken dat een select groepje extreem rijke mensen, die vaak erg ver van het echte leven afstaan, er in achterkamertjes onder leiding van oprichter Klaus Schwab het lot van de rest van de wereld bepaalt. Nu is Schwab iemand die zelf de maakbaarheid van het leven ernstig overschat en wiens invloed eveneens ernstig wordt overschat, dus laat je niet gek maken.

Máxima

Wat betreft HM, die sprak dinsdag bij ‘Financial Inclusion: Addressing the Largest Gaps’ over wat er nodig is om volledige financiële inclusie te bereiken, want ze wil echt de 1,7 miljard volwassenen die nog geen gebruik kunnen maken van een bankrekening en andere financiële diensten daaraan helpen. Een tweede spreekbeurt gaat over het risico van algoritmes en een derde over de inzet van kapitaal uit de private sector om investeringen in de digitale economie te stimuleren. 

Morgen is ze  gastvrouw bij een overleg met het CEO Partnership for Economic Inclusion. Dit informele samenwerkingsverband van internationale bedrijven ontwikkelt projecten die bijdragen aan betere financiële diensten voor hun klanten, veelal kleine ondernemers. Daarna op haar agenda: de rol van landbouwbedrijven om financiële diensten aan te bieden die passen bij de behoeften van kleine boeren en bijdragen aan hun financiële weerbaarheid. Het uiteindelijke doel is om een leefbaar inkomen te genereren. Vooralsnog geen al te sinister streven, dus. Al kan het nooit kwaad om kritisch te blijven, natuurlijk.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in