Hoezo zou je een ketting louter om je nek dragen?

Men neme een stampvolle royal sieradenkluis en een koningin die wel van een experimentje houdt. Máxima en de Oranje-erfstukken, het blijft een geweldige combinatie. Want HM weet wel raad met al die diamanten en edelstenenpracht. En geeft er makkelijk haar eigen draai aan.

Zo droeg ze op Koningsdag deze armband met rozekwarts.

Article continues after the ad

Alleen... dat is helemaal geen armband. Het is een ketting, ooit van koningin Juliana geweest. Máxima droeg 'm al eens eerder als armband, tijdens het staatsbezoek aan Italië in 2017. En dat terwijl ze werkelijk omkomt in de 'echte' armbanden.

En het is een trucje dat ze wel vaker uithaalt, het creatief inzetten van sieraden. Daar lenen koninklijke juwelen zich vaak goed voor: die kunnen uit elkaar gehaald worden, waarna je losse elementen kunt gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Korenaardiadeem. Met het hele diadeem is Máxima nog nooit gespot, maar de acht afzonderlijke korenaren zet ze wel graag in. Als haarsieraad, op een hoedje, of zelfs als broche.

Nog een favoriet van HM zijn vlinders, en laat er in de klus nou ook een vlinderbroche met diamanten en smaragden liggen (onderdeel van de Stuart-parure) die naast broche ook prima dienst doet als haarsieraad.

En wat denk je van de Pauwenstaart-parure, waarbij het haast lijkt alsof HM hier de tiara draagt als ketting. Dat is niet zo trouwens: het is een ketting die erg lijkt op het diadeem. Maar eerlijk is heerlijk: Máxima met een tiara om haar nek, we geven het haar best te doen.

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in