Van Queen Elizabeth naar Queen Sonja.

De Oranjes zijn voor de tweede keer vandaag aangekomen bij het Koninklijk Paleis van Oslo voor een staatsbanket. En dan weet je het wel: het is tiara time!

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op uitnodiging van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen drie dagen op bezoek in Oslo en (donderdag) het noordelijker gelegen Trondheim.

Article continues after the ad

Een beroemde Taminiau

Máxima draagt voor de gelegenheid een Jan Taminiau die we in Nederland toch wel beroemd mogen noemen: het is de japon die ze ook droeg tijdens het staatsbanket in Buckingham Palace in 2018. Want voor dé Queen, trek je iets heel bijzonders uit de kast.

Wij hadden al zo'n voorgevoel dat deze blauwe (lees: flag dressing) Taminiau weer een keer tevoorschijn moest komen. Zoveel moois laat je toch geen járen in de kast hangen, en voor een banket met koningin Sonja én prinsessen Mette-Marit en Märtha Louise wil je toch uitpakken.

Met een knipoog naar de inhuldiging

Ditmaal niet met de Stuart (dat was wel héél extreem uitpakken, daar in Londen), maar met de diadeem die ze ook droeg tijdens de inhuldiging – nog een jurk die we misschien wel verwacht hadden: de inhuldigingsjurk van Taminiau.

De Taminiau in actie in Groot-Brittannië

Het is voor de Oranjes het eerste royal staatsbezoek sinds de pandemie. In juli gingen ze natuurlijk naar Berlijn waar óók een staatsbanket werd gehouden, maar daar natuurlijk zonder andere royals.

Uitpakken maar!

Dubbele royalpracht heeft dus een hele tijd op zich laten wachten. En dat vraagt om uitpakken, weet Máxima heel goed. Zeker met Koningin Groot Gala Sonja als gastvrouw.

In de Grand Dining Room van het paleis gaven beide koningen een toespraak, waarna er werd getoost en ge-volkslied. 

En waarschijnlijk ook vooral werd bijgepraat en genoten na jaren zonder dit soort banketten. Wij hebben het ook gemist.

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in