Welke is je favoriet?

HM is meer van de hoeden met een brede rand, maar heeft ook een leuke collectie dopjes in de royal inloopkast. Zo'n 'pillbox hat' heeft rechte zijkanten, een platte bovenkant en geen rand. Het oermodel is al heel oud, Romeinse soldaten droegen al zo'n soort hoed.

Article continues after the ad

Het dopje voor vrouwen raakte in de 1930's in zwang, straalt niets dan simpele elegantie uit en werd groot gemaakt door Doris Day en Jacqueline Kennedy, die er veelvuldig mee werden gezien. De kunst is 'm a) goed vast te zetten met hoedenspelden (want hij biedt minder houvast dan een hoed die je wat dieper op je hoofd kunt drukken) en b) een dopje zo te dragen dat je niet meteen een stewardess uit de jaren tachtig lijkt. Koningin Máxima beheerst die kunst tot in de puntjes, kijk maar.  

Instapmodel dopje, bij de begrafenis van prins Claus in 2002.

Het roze dopje van 2003, alsof ze wilde communiceren dat na Willem-Alexander er toch weer een koningin op de Nederlandse troon zou zitten: ze was hier zwanger van prinses Amalia.

Donkerblauw dopje, inkomend staatsbezoek Kaapverdië, 2018.

Dopje met een vleugje voile...

…dat ook meemocht naar de ontvangst van de Poolse president.

Ingetogen dopje, Dodenherdenking 2017.

Zonnig dopje voor een vrolijke dag.

Oranje Boven, Japan, 2014.

Een strik met een Taminiau er aan vast én een chic dopje in 2013, toen kersverse koning Filip en koningin Mathilde zich kwamen voorstellen. 

En bij de uitreiking van de Geuzenpenning in Vlaardingen droeg Máxima een fopdopje: de pillbox lijkt dicht te zijn…

… maar blijkt een luchtgat te hebben.

Foto's © Brunopress, Getty Images, Hollandse Hoogte, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in