De royal vriendinnen scharen zich achter The Vow.

Prinses Mabel van Oranje-Nassau en prinses Miriam van Turnovo zijn al twintig jaar vriendinnen door dik en dun. Mabel verloor haar man prins Friso in 2013 door de gevolgen van een skiongeluk, nadat hij lang in coma had gelegen. Miriams man prins Kardam stierf in 2015, aan de gevolgen van een auto-ongeluk in 2008, wat ernstig hersenletsel bij hem veroorzaakte.

Article continues after the ad

Miriam behoort zelf tot de Spaanse adel en is door haar huwelijk lid van de Bulgaarse koninklijke familie. Haar oudste zoon Boris is de beoogd troonopvolger, zou Bulgarije nog een monarchie zijn.

Dat is het niet, dus Miriam woont net als Mabel in Londen waar ze de handen ineen hebben geslagen om een einde te maken aan kindhuwelijken. Mabel was daar al bij betrokken als oprichter en voorzitter van de stichting Girls Not Brides. Recent werd bekend dat ze een stapje terug doet binnen de organisatie, maar zich wel blijft inzetten als 'Global Champion', wat dat ook mogen zijn – een soort ambassadeurschap vermoedelijk.

Sieradendesigner en gemoloog Miriam, eigenaar van het label MdeU, heeft nu een I don't ring ontworpen om geld in te zamelen voor Girls Not Brides en Mabels initiatief Vow to End Child Marriage, dat stellen aanmoedigt aan hun gasten donaties te vragen in plaats van cadeaus. De samenwerking kwam tot stand tijdens een lunch. "Ik dacht aan de opwinding die een jonge, vrije vrouw voelt als ze naar haar verlovingsring kijkt," zegt Miriam over haar design in Hello. "En toen dacht in aan hoe die miljoenen meisjes die tot een huwelijk worden gedwongen zich moeten voelen."

Mabel kreeg het idee voor Vow na de 'vreselijke consequenties' van kindhuwelijken te hebben gezien tijdens haar reizen. "Ik zag hoe lokale organisaties niet de middelen hadden om de situatie te veranderen," zegt ze. "Toen twee vrienden om donaties voor een goed doel vroegen bij wijze van huwelijksgeschenk, ontstond het concept. Stellen die 'Ja, ik wil' zeggen kunnen meisjes die tot een huwelijk worden gedwongen helpen door 'Nee, ik wil geen cadeaus' te zeggen."

"Miriam en ik hebben allebei het grote geluk gehad dat we konden trouwen met iemand waar we van hielden, op een moment dat we eraan toe waren om die stap te nemen. Voor meer dan 12 miljoen meisjes per jaar geldt dat niet. We willen dat dit stopt, we willen dat elk meisje haar dromen kan nastreven, ongeacht waar ze geboren is."

In een sterk staaltje ons kent ons: Máxima heeft deze oorbellen van Miriam.

Foto's (c) ANP, Getty Images

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!