Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kysia Hekster: 'De koning zou best wat meer mogen verbinden'

Kysia Hekster: 'De koning zou best wat meer mogen verbinden'

Als de Oranjes op bezoek komen, gebeuren er rare dingen.

Journalist en koninklijk huisverslaggever Kysia Hekster doet dinsdag voor het eerst in jaren geen verslag van Prinsjesdag, omdat ze een nieuwe standplaats heeft: Brussel.

In het Algemeen Dagblad kijkt ze terug op haar Nederlandse jaren, waarin ze ook vaak verslag deed over de Oranjes. Een paar highlights:

Kysia Hekster: "Die familie is een instituut. Ik ben minder van de afdeling hoeden en jurken, maar vind het boeiend dat iedereen iets van de familie vindt en veel mensen er ook echt iets aan hebben. Dat zag ik op Koningsdag en Prinsjesdag. Ik probeerde altijd wel een stap terug te zetten: wat gebeurt hier nu eigenlijk?"

Over Oranjegekte: "Ik ben me vooral blijven verbazen over wat er allemaal gebeurt als Willem-Alexander of Máxima ergens op bezoek komt. Hoe mensen zich gedragen. Iedereen is gespannen, zodra ze ergens binnenstappen valt iedereen stil, als ze een grapje maken wordt er overdreven gelachen, ook als het grapje helemaal niet leuk is. Waarom willen mensen zo graag in het gevlij komen bij die familie? Dat is iets wat ver van mij afstaat."

Over kritisch blijven: ‘Ik heb het best een tijd gedaan, het was mooi geweest. Overigens denk ik wel dat Amalia’s achttiende verjaardag het koninklijk huis de kans biedt wat aan die populariteit te doen. Ze kunnen haar wat meer naar voren schuiven, om op die manier aansluiting te vinden bij een jongere generatie. Hun populariteit onder jongeren is natuurlijk problematisch."

"Willem-Alexander zet zichzelf graag neer als een verbindende vorst. Nou, er valt best wat te verbinden in Nederland. Ik denk dat er voor hem genoeg te doen is, op dit moment. Neem de protesten in Harskamp rond de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Je zou verwachten dat die familie daarin een rol zou spelen. Maar ja, ze zaten nog in Griekenland, bezig met de zesde week van hun zomervakantie."

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in