Team Oranje juicht voor, euh, Team Oranje.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren aanwezig bij de groepswedstrijd Nederland-Oekraïne van het Europees Kampioenschap voetbal.

Article continues after the ad

De wedstrijd werd gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Vanuit PR-standpunt was het slim om de eerste wedstrijd bij te wonen, als alles nog open ligt.

En uiteraard zongen ze hun Greatest Hit soepel mee. 

Er kon ingehouden gejuicht worden (HM heeft dat meer in zich dan sportfanaat ZM), want Nederland won met 3-2.

Het koninklijk paar heeft in het verleden vaker duels van Oranje op een groot toernooi bezocht. Op het WK van 2014 in Brazilië, het laatste toernooi waarvoor Nederland zich wist te kwalificeren, woonden Willem-Alexander en Máxima de groepswedstrijd tegen Australië in Porto Alegre bij.

Het paar zocht toen na de 3-2-zege van Oranje de kleedkamer op om de spelers van toenmalig bondscoach Louis van Gaal toe te spreken.

Op het WK in Zuid-Afrika in 2010 waren Willem-Alexander en Máxima bij de halve finale tegen Uruguay (3-2-zege) en de finale tegen Spanje (1-0-nederlaag na verlenging). Na afloop van de verloren eindstrijd werden enkele spelers getroost door de (toen nog) prins en prinses.

Willem-Alexander staat bekend als een groot sportliefhebber. Van 1998 tot vlak voor zijn kroning in 2013 was hij lid van het IOC. Het internationaal olympisch comité riep hem drie jaar later uit tot erelid. In 2019 vergezelde prinses Amalia hem naar een wedstrijd van het WK vrouwenvoetbal tussen de VS en Nederland in Lyon. 

Na de groepswedstrijd tegen Oekraïne speelt Oranje in groep C nog tegen Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni).

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in