De Oranjes begonnen hun dag ook met Peter R. in gedachten.

De Oranjes begonnen hun dag in Berlijn zoals veel landgenoten die van hun begonnen: bijlezend en bijpratend over Peter R. de Vries. Gisteravond laat deden ze al een statement uit, maar aan de start van hun derde en laatste dag staatsbezoek, spraken de koning en koningin ook over het drama dat zich gisteren in Amsterdam heeft afgespeeld.

Koning Willem-Alexander: "Aan het begin van deze laatste dag van het staatsbezoek willen we heel graag onze ontsteltenis kenbaar maken voor de verschrikkelijke aanslag gisteren op Peter R. de Vries. We zijn zeer ontdaan hierdoor en wensen allen die hem dierbaar zijn heel, heel veel sterkte vandaag, en in deze moeilijke tijd."

Een bijzondere journalist

Article continues after the ad

Tegen de verzamelde pers in Berlijn: "Ik begrijp ook dat er onder u directe collega's van hem zijn en mensen die daar echt door aangedaan zijn, we staan ook naast u, want we beseffen dat het echt verschrikkelijk moet zijn als een collega dit gebeurt."

De koning vervolgt: "Peter R. de Vries was natuurlijk een bijzondere journalist, ís een bijzondere journalist, en dit was een aanslag op de journalistiek, hoeksteen van onze rechtsstaat. En daarmee ook een aanslag op de rechtsstaat. Helaas heb ik verder nog geen details over wat er nu precies aan de hand is, maar toch wilden wij heel graag dit moeilijke moment met u delen."

Mineur

Het was een sober moment in een verder levendig staatsbezoek, dat vandaag in elk geval in gevoel enigszins in mineur zal zijn, al zal het koningspaar hun best doen de mensen in Berlijn hun volledige aandacht te geven. Daar staat vanochtend een bezoek aan een bijeenkomst over fotonica (de wisselwerking tussen licht en elektronen) op het programma.

Vanuit daar vertrekken de Oranjes naar het prachtige Landschaftspark Herzberge, dat door Berlijnse burgers wordt beheerd en een brug slaat tussen sociale cohesie en stedelijk groen. Een heel andere kant van een wereldstad, kortom.

Vanmiddag staat er nog een museumbezoek op de planning, en natuurlijk het persgesprek met Willem-Alexander en Máxima, waarna ze fluks terugkeren naar Den Haag om hun meiden weer in hun armen te sluiten.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in