Twee heel verschillende Koningsdagen voor in de geschiedenisboeken.

Aan 2022 durven we eigenlijk nog niet te denken, maar feit is dat Koningsdag 2020 en 2021 de geschiedenisboeken in gaan als uitzonderlijk andere versies van onze nationale feestdag.

Die eerste in de beginfase van de pandemie, toen we allemaal nog erg onzeker waren over wat er nou wel en niet kon. Toen de zon zo heerlijk scheen. En we ons koningshuis ineens vanuit een heel nieuwe hoek zagen.

Heerlijk awkward

Article continues after the ad

Want nee, naar Maastricht voor een rondgang was geen optie. Dus kwam er een feest in Huis ten Bosch met feestelijk geklede Oranjes, een royal Facetime met onder andere prinses Beatrix, allerlei leuke videobelsessies, een digitale kleedjesmarkt en een speech van de koning waar de prinsessen heerlijk awkward bij stonden.

Er was, kortom, heel veel te genieten. En dan vooral: veel wat we nog niet eerder gezien hadden.

Pandemoeheid

Maar nu dient Koningsdag 2021 zich aan en zit de pandemoeheid er stevig in. We hadden het allemaal liever anders gezien dan wéér geen traditionele Koningsdag dit jaar.

Toch spreken de plannen voor volgende week van heel andere tijden dan op 27 april 2020. Om te beginnen: de Oranjes gaan wél weer op pad. Naar Eindhoven. Nog niet voor een rondgang (iedereen is bang dat er teveel mensen op de been komen), maar wel voor weer een spetterende dag die ook weer hele nieuwe kanten van ons koningspaar en de prinsessen laat zien.

Zo is er sprake van een heuse talkshow met Amalia, Alexia en Ariane. En weten we wel zeker dat alledrie de meiden en de koning en koningin zorgen voor fijne uitspraken én outfits. Zoals we inmiddels van ze gewend zijn. Handig, dat ze nu de meiden zo groot worden de kar met z'n vijven kunnen trekken.

The way back

En dan is er nog het Koningsdagconcert, vorig jaar op zo'n korte termijn echt niet meer te regelen. Dit jaar kunnen we 's avonds thuis allemaal genieten (wel even aanmelden!) van een concert van The Streamers vanaf het terrein van Paleis Noordeinde. Onder andere Guus Meeuwis, Suzan & Freek, VanVelzen, Davina Michelle, Paul de Munnik, Typhoon, Thomas Acda, Diggy Dex, Nick & Simon, Maan, Danny Vera, Miss Montreal en Paul de Leeuw doen mee.

Wat hebben we hier weer zin in!

Daarmee gaat deze Koningsdag veel minder als een nachtkaars uit en lijkt 'the way back' toch echt voorzichtig ingeslagen. Wij dromen natuurlijk óók van een ouderwets gezellige Koningsdag met rondgang, spontane fanmomentjes en meer. Maar het verschil tussen 2020 en 2021 is gelukkig voelbaar.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in