Liveblog: anders dan anders, tóch leuk.

Koningsdag is niet zoals normaal, want ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima moeten door het coronavirus thuis blijven.

Het is niet voor het eerst dat de nationale feestdag niet doorgaat, dit is de zeventiende keer. Oorlogen, ziektes en vakanties zaten Koninginnedag en Koningsdag al eerder in de weg.

Article continues after the ad

Het mocht de pret in Den Haag niet drukken: Willem-Alexander hield het casual zonder stropdas en Máxima rukte uit in een vrolijke Seren jumpsuit met bloemetjes en schoenen van Miu Miu (met dank aan Inspecteur Droogendijk van Modekoningin Máxima)...

...die ze best eens in de uitverkoop kan hebben gescoord.  

Prinses Amalia koos voor stralend geel, inmiddels geïdentificeerd als een 'off-shoulder midi-jurk met volants van Lisa Marie Fernandez'. Ook qua hakken waren de dames goed gesorteerd.

En Ariane droeg de Zara van haar grote zus: Amalia had 'm aan voor een fotomoment in 2016. 

Koning Willem-Alexander zorgde zelf voor de kick-off van zijn alternatieve Koningsdag met een speech in de vestibule van Paleis Huis ten Bosch. "Ik kan mij heel goed voorstellen dat velen van u gehoopt hadden op meer bewegingsvrijheid na morgen," zegt hij onder andere. "Ook hier in huis was de teleurstelling voelbaar. Maar het coronavirus laat zich niet de les lezen. Hou dus vol, ook na deze Koningsdag."

Hilarisch bij de speech: de bijna-eyeroll van Alexia die er het hare van denkt.

(c )De Betrouwbare Mannetjes / Volkskrant

Voor wie zich afvraagt hoe Nederland de dag doorkomt: dit geeft vermoedelijk een aardige impressie 😉

Wat stond er in het paleis op het programma? Een kleedjesmarkt in de DNA salon (as you do), geopend door Máxima met hulp van de A'tjes.

Een en ander komt ten goede aan KIKA, iedereen kan meedoen en hoe dat werkt lees je op Koningsdag Thuis.

Amalia hield het hoofd koel en de royal tablet recht...

... en verder ging het er best een beetje melig aan toe en zo hoort dat natuurlijk met drie pubers.

Vervolgens trok het koninklijk gezin al videobellend alsnog een beetje het land in. Net als kroonprins Charles en kroonprinses Mary maakt ZM gebruik van een stapeltje boeken om de royal neusgaten discreet uit beeld te houden. En Zijne Langharigheid blijft trouw aan zijn kappermissende volk #goedvoorbeeld

Love het gezellig volle bureau van HM en de mega-appel van Oranje! Ze chatte met deelnemers van digitale groepen en workshops...

...zoals een koffiemoment in een verzorgingstehuis en een muziekworkshop...

... en dit leek best voor herhaling vatbaar, ook bij de prinsessen. We konden bovendien Máxima's behang weer eens bewonderen. Plus: zien we daar een degelijke tube handcrème tegen het vele handen wassen? She's one of us! Ook opvallend: het Apple-minded gezin is overgestapt op Microsoft Surface. Vaart der volkoren, mensen! 

Ook dit is goud: Alexia die vertelt over hoe Máxima als moeder is. 

Hier zie je hoe de gesprekken gingen.

Koning Willem-Alexander ontving van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen online het boek Vertel het de Koning. Kinderen hebben tekeningen en brieven voor de verjaardag van de Koning ingestuurd. Deze felicitaties zijn gebundeld in dit digitale boek

Te lief om niet even te delen: een kleine Belle (geïnspireerd door prinses Amalia?) die iets afgeeft bij het het van Huis ten Bosch. 

En professor Pieter deed ook nog even een duit in het zakje.

In deze tijden van crisis weten veel Nederlanders het optreden van koning Willem-Alexander te waarderen, blijkt uit de jaarlijkse Koningsdag-enquête, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Het rapportcijfer dat de koning dit jaar krijgt (7,7) is het hoogste cijfer van zijn hele ambtsperiode. Acht op de tien Nederlanders zijn tevreden met de manier waarop Willem-Alexander de afgelopen jaren heeft geregeerd.

Ruim driekwart heeft vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Hij wordt getypeerd als menselijk, betrokken en meelevend. Minder te spreken is men over zijn salaris, ietwat stijve houding en geërfde titel. Toch vinden zes op de tien Nederlanders dat de traditie van troonopvolging moet blijven voortbestaan.

De populariteit van koningin Máxima (rapportcijfer 8) is al een aantal jaren stabiel. Ruim acht op de tien zijn (zeer) tevreden met de manier waarop zij haar rol als koningin vervult.

De alternatieve Koningsdag is afgesloten met de Nationale Toost waaraan zo'n beetje de hele koninklijke familie gezellig binnen-zoomde en zelfs prinses Beatrix gezellig meedeed. 

De Royal Zoom Sessie verliep even hakkelig als bij iedereen - het is de grote gelijkmaker. Maar wel superleuk om ook de rest van de familie nog even te zien...

...die samen met Máxima en de A'tjes op de jarige proostten.

Voor de Oranjes zit Koningsdag @Home er nu op.

Hierbij nemen we afscheid van onze royals (dank jullie wel voor alle leuke beelden!) en wensen je verder nog een fijne Coroningsdag! 

Foto's (c) Brunopress, RVD, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in