Máxima in 2020
Máxima in 2020

Ze bezoekt er de Bill & Melinda Gates Foundation.

Met Alexia in Wales, Amalia op tussenjaar én Máxima elders is het helemaal niet raar dat Willem-Alexander en Ariane ook even iets leuks gaan doen:

Omdat Alexia op kostschool in Wales zit, vermoeden we dat Menno het over Ariane heeft. Hij weet alles van de PH-GOV, wij van de A's 😉

Article continues after the ad

Koningin Máxima is intussen in Seattle voor een bezoek aan de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF). Ze doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Máxima en Bill Gates (met blauw overhemd) in 2015

HM heeft gesprekken met hoge vertegenwoordigers van directies binnen de BMGF die zich bezighouden met het wereldwijd toegankelijk maken van veilige en betaalbare (digitale) financiële diensten voor het vergroten van ontwikkelingskansen van mensen. Het gaat onder meer om lage inkomensgroepen, vrouwen en kleine (boeren)bedrijven. De coronapandemie heeft deze groepen het hardst geraakt, aldus de Wereld Bankgroep.

Máxima tijdens een eerdere UNSGSA reis (c) RVD

De BMFG is één van de elf leden van de Reference Group (VN-klankbordgroep) met wie Máxima als UNSGSA sinds 2009 samenwerkt. De gesprekken in Seattle gaan over het belang van (digitale) financiële inclusie en de toekomstagenda, zowel op mondiaal niveau als bilateraal met landen die actief zijn met financiële inclusie.

Verder wordt gesproken over de voortgang van financiële inclusie op het Afrikaanse continent. Eind 2019 werd het Partnership for Women’s Digital Financial Inclusion opgericht tijdens het G7 voorzitterschap van Frankrijk. Melinda French (en haar ex Bill Gates) behoren tot de gulste filantropen ter wereld.

Samen met de G7 werken Melinda French Gates, mede-voorzitter van de BMGF en Koningin Máxima aan het verbeteren van digitale financiële diensten voor vrouwen in Afrika.

In dit kader hield Koningin Máxima vorig jaar en in 2020 bij de Verenigde Naties digitale toespraken. In december 2019 sprak zij in Parijs met de Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, Women’s Economic Empowerment en de rol van de G7 daarin.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in