Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Máxima over prinses Amalia: 'Studie gaat voor'

Zo leuk, het persmoment nu met zijn drietjes! Na het fotomoment op Paleis Noordeinde was er nog even ruimte voor een gesprek met de pers en dat ging qua onderwerpen alle kanten op. Koning Willem-Alexander zei "mee te leven met de boeren". Volgens de koning moet er perspectief geboden worden aan d...

Koningin Máxima over prinses Amalia: 'Studie gaat voor'

Zo leuk, het persmoment nu met zijn drietjes!

Na het fotomoment op Paleis Noordeinde was er nog even ruimte voor een gesprek met de pers en dat ging qua onderwerpen alle kanten op.

Koning Willem-Alexander zei "mee te leven met de boeren". Volgens de koning moet er perspectief geboden worden aan de boeren, zodat ze weten hoe hun toekomst eruitziet. "Boeren draag ik echt in mijn hart, ze zijn een heel belangrijk deel van ons land. Het culturele erfgoed van het platte land wordt gedragen door de boeren", zei hij.

ZM: 'Boeren zijn een belangrijk deel van de geschiedenis van het land'

Willem-Alexander vindt verder dat de boeren een belangrijk deel van de geschiedenis van het land zijn, "en hopelijk ook van de toekomst van Nederland". Wel zei de koning dat de stikstofcrisis op een of andere manier opgelost moet worden.

Het ging ook over het 'tiara-debuut' van kroonprinses Amalia, bij de viering van de 18e verjaardag van de Noorweegse prinses Ingrid Alexandra en over de onderlinge contacten met de andere beoogd troopvolgers.

'Het is fijn om met elkaar over bepaalde, heel basale levensdingen te praten, wat voor ons net wat anders ligt'

“We wonen allemaal in verschillende landen," aldus Amalia. "Dus het contact gaat wel heel veel over social media, over WhatsApp, dat soort dingen. Wat ik vooral heel fijn vind, is dat ik met prinses Ingrid en prinses Elisabeth, omdat we in zo’n zelfde positie zitten, begrijpen we elkaar gewoon meteen en hoeven we niets meer uit te leggen. Het is gewoon heel fijn om met elkaar over bepaalde, heel basale levensdingen te praten, wat voor ons net wat anders ligt. En dat snappen we gewoon van elkaar. Waarover we dan spreken? Over privacy, vrienden, social media… hoe pakt iedereen dat aan?”

Komende Prinsjesdag is Amalia ook aanwezig, maar tot nu toe staat er nog geen ander officieel moment op de planning.

HM over Amalia: 'Aan nieuwsgierigheid hier is er geen enkel gebrek' 

"Ik denk dat we eerst echt even moeten focussen op haar studie in Amsterdam. Daarna kunnen we nog van alles bedenken, want aan nieuwsgierigheid hier is er geen enkel gebrek", aldus haar moeder, koningin Máxima, die doelde op de mogelijkheid dat Amalia haar eens zal vergezellen op een van haar VN-reizen.

Binnenkort verhuist Amalia naar Amsterdam voor haar studie. Haar huidige woonplaats Den Haag gaat ze naar eigen zeggen wel missen, vooral het strand en samen 's avonds aan tafel zitten voor het diner.

Dit zei ze over haar aanstaande leven in Amsterdam tegen Nu.nl: "Ik heb vriendinnen die vorig jaar echt moeite hebben gehad met het vinden van een kamer. Daarom ben ik ontzettend dankbaar dat ik wel een kamer heb kunnen vinden. Ik kijk ernaar uit om daar met medestudenten te mogen wonen."

Koningin Máxima denkt dat haar dochter veel zal leren van deze ervaring. "Vroeger vertelden je ouders je wat je moest doen. Nu moet je zelf regels bedenken en prioriteiten stellen met medestudenten", zegt Máxima. De koningin denkt dat dit een goede voorbereiding is op het volwassen leven van Amalia.

Ook koning Willem-Alexander denkt dat deze verantwoordelijkheid een goede leerschool is voor Amalia. "Als kind lijkt het alsof je ouders alles tegenhouden, maar een eigen huishouden brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Het is een nieuwe fase in het leven en ik denk dat Amalia daar helemaal klaar voor is."

Over de aandacht van de media: "Het hoort er een beetje bij," aldus Amalia tegen de collega's van de Telegraaf. "Positieve en negatieve feedback neem ik mee. Ik moet wel eerlijk zijn dat het af en toe wel een beetje vervelend is, als je met vrienden bent en altijd moet opletten: kan ik dit wel doen, worden er foto's gemaakt? Maar uiteindelijk ben ik zo ontzettend dankbaar voor de privacy die me wel gegund wordt dat het, op de momenten dat het wat minder is, ook oké is."

Op de vraag hoe gelukkig ze is in de liefde zegt Amalia: "Ik ben ontzettend gelukkig want ik ervaar veel liefde van de mensen om me heen, maar ik weet dat dat niet het antwoord is waar u op doelt. Dat is iets wat ik liever voor mezelf hou, maar ik beloof dat als er iemand is (met wie het) serieus is, dat u de eerste bent die het hoort."

Haar vader vond daar overigens ook wel iets van: stel je voor dat je de huidige lover van Amalia bent ??

Over de jachtakte: "Ik heb mijn jachtdiploma mogen halen en daarbij heb ik echt enorm begrip gekregen voor hoe ingewikkeld natuurbeheer is. Het was echt een heel lastig examen." Waarom ze het haalde? "Toch wel met het oog op het overnemen van het beheer van Kroondomein. Ik heb begrip gekregen voor hoe ingewikkeld het is en hoe belangrijk het is dat het zorgvuldig en verantwoord ingevuld wordt. En daardoor vond ik de kennis van ook, waaronder faunabeheer, echt heel belangrijk."

Over de kritiek op het halen van de jachtakte zegt ze: "Wat voor mij het belangrijkste is, dat ik ook die rol in het beheer van het kroondomein goed in kan vullen. Voor mij zou het onverantwoorder zijn die kennis niet te hebben dan wel te hebben."

Foto's (c) Brunopress, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in