Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koning & kroondomein: geen uitzondering meer, wel subsidie

Willem-Alexander kiest voor rust en privacy. Het Kroondomein heeft vrijdag een subsidieaanvraag van ongeveer 700.000 euro per jaar ingediend voor het beheer van een deel van Kroondomein Het Loo tot 2028. Hij ziet af van de subsidie die hem zou verplichten een groot deel van het domein veel ruimer...

Koning & kroondomein: geen uitzondering meer, wel subsidie

Willem-Alexander kiest voor rust en privacy.

Het Kroondomein heeft vrijdag een subsidieaanvraag van ongeveer 700.000 euro per jaar ingediend voor het beheer van een deel van Kroondomein Het Loo tot 2028. Hij ziet af van de subsidie die hem zou verplichten een groot deel van het domein veel ruimer open te stellen voor het publiek. het gebied dat nu tussen 15 september en 25 december afgesloten is blijft dus ook de komende jaren drie maanden per jaar gesloten voor het publiek.

Tijdens het persgesprek in de zomer zei Willem-Alexander al  het er wel mee eens te zijn dat de subsidievoorwaarden voor Het Loo dezelfde moeten zijn als die voor andere natuurgebieden. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen.’

Er is 4,2 miljoen euro subsidie voor zes jaar aangevraagd voor het deel van het Kroondomein dat altijd geopend is

Tot nu toe kreeg koning Willem-Alexander, eigenaar van het bos, natuursubsidie voor het hele gebied op de Veluwe, maar dat mag niet meer omdat een deel van de bossen niet altijd open is voor publiek. Er is 4,2 miljoen euro subsidie voor zes jaar aangevraagd voor het deel van het Kroondomein dat altijd geopend is.

Ongeveer 1300 hectare bos is het hele jaar geopend. Zo'n 3400 hectare gaat in het najaar voor drie maanden dicht om de natuur rust te gunnen en te grote aantallen wild te reguleren door afschot, zegt rentmeester Arno Willems. De koning jaagt zelf hooguit één dagdeel in die periode, volgens Willems.

Soms neemt hij gasten mee, andere familieleden en hun gasten jagen er soms ook, maar in totaal is dat hooguit 4, 5 dagen per jaar. Het is niet de reden om het gebied af te sluiten, de sluiting dient vooral het terrein zelf: het is een rustgebied voor wild. "De natuurkwaliteit staat voorop," zegt rentmeester Arno Willems. "Rust en stilte zijn belangrijk voor de natuur. Recreatie is daaraan ondergeschikt."

Amalia's jachtakte

Wel liet ZM zijn oudste dochter Amalia haar jachtakte halen. Uit het boek van Claudia de Breij die een dikke map met lesmateriaal op de kamer van de kroonprinses spot:

‘Kijk, je moet daar examen voor doen. Je kunt niet zomaar wat gaan jagen.’

De map zit vol met foto’s van planten en sporen van dieren. ‘Je moet precies weten wat voor dier ergens heeft gelopen.’

Als je het examen hebt gehaald, weet je ‘meer dan een boswachter’. Jagen mag sowieso pas na je achttiende, maar haar vader vond het belangrijk dat ze dit deed, omdat ze later het kroondomein zal overnemen, dus ‘je moet in elk geval de kennis hebben’.

Of ze er dan later iets mee wil, zal tegen die tijd blijken.'

Minder subsidie

De subsidie gaat zoals gezegd om een bedrag van circa 700.000 euro per jaar, dat in zes jaar optelt tot 4,2 miljoen euro. Het is jaarlijks ongeveer een ton minder dan het kroondomein nu ontvangt voor het natuurbeheer.

De totale kosten tellen volgens rentmeester Arno Willems op tot ruim boven de vijf miljoen. Het verschil wordt bijgelegd uit activiteiten op het terrein, zoals de verpachting van landbouwgrond, een restaurant en woningen.

Het gemeenschapsgeld moet worden ingezet om schapen te laten grazen in het domein. Verder worden er mensen mee betaald die het bos gaan onderhouden en gaan maaien. Ook de vegetatie van leemkuilen op het Kroondomein verdient volgens de rentmeester aandacht.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in