Wie gaat deze potentiële Fashion Battle winnen? 

Nog even en dan is het ein-de-lijk zover: het staatsbezoek aan Noorwegen. Josine Droogendijk van ModekoninginMáxima heeft haar zonnebril alvast opgezet, want reken maar dat er een hoop glitter & glamour voorbij gaat komen. Belangrijkste vraag voor nu: wie gaat de modebattle winnen?

De kledingstijl van Máxima is je vast wel bekend. Bruisend, kleurrijk, uitbundig, verrassend: de garderobe van onze majesteit is omgeven met uitroeptekens. Bij haar Noorse bestie Mette-Marit staan de zaken er heel anders voor.

Article continues after the ad

De queen-to-be heeft door gezondheidsklachten een vrij lege agenda en de keren dat ze wel op de voorgrond treedt, maakt ze qua mode niet direct een heel krachtige indruk. Geen uitroeptekens, maar vraagtekens dus.

De Noren balen daar best weleens van, maar als ik door Mette-Marits walk-in-closet struin, kom ik zeker wel juweeltjes tegen. Deze feeërieke avondjurk van Valentino bijvoorbeeld. Om die te overtreffen moet Máxima wel met iets heel moois tevoorschijn komen.

Het is overigens niet de enige cape-jurk in Mette-Marits garderobe. Bij het huwelijk van prinses Madeleine en Chris O’Neill (2015) verscheen ze met deze sprookjesachtige robe op de loper.

Over sprookjes gesproken… In de tekenfilm Frozen draagt de hoofdpersoon, prinses Elsa, een lichtblauwe jurk en een lange, blonde vlecht. Een mooie combi, die naar verluidt is geïnspireerd op deze look van Mette-Marit. Hoe leuk is dat?

Ook mooi: deze rode avondjurk van Emilio Pucci. Die willen we toch allemaal wel hebben?

Als Mette-Marit zin heeft in een modieuze ode, dan zou ze zomaar deze japon - met een knipoog naar Delfts Blauw - tevoorschijn kunnen halen.

Helaas zijn dit wel gelijk de grootste toppers. In de kast van Mette-Marit hangen ook heel veel jurken en mantelpakjes in nietszeggende pasteltinten. De pit die zo kenmerkend is voor Máxima, ontbreekt bij haar Noorse collega.

Ook typisch Mette-Marit: in- en opvlechten. Tot nu toe hebben we Máxima hier nog niet mee gezien, maar eens moet de eerste keer zijn, toch?

Bij gala’s kiest de prinses het liefst voor hooggesloten (bloemetjes)jurken. Die heeft Máxima ook wel in haar kast hangen!

Wil Máxima qua hoed aansluiten bij haar Noorse bestie, dan moet ze kiezen voor een klein en bescheiden exemplaar. Mette-Marit draagt sinds een jaar of tien uitsluitend kleine dophoedjes en haardecoraties.

Ook typisch Mette-Marit: Noorse klederdracht. Dat zal Máxima (zichzelf) vast niet aandoen.

Misschien is het sowieso wel handig om van tevoren even te appen over jurken en jassen, want hoewel hun kledingstijl sterk verschilt, zijn de dames meermaals gevallen voor hetzelfde ontwerp. Zo hebben ze allebei deze camel coat van Zara in hun kast.  

Ook bij beide dames in trek: deze roze-bruine avondjurk van Valentino.

En deze rode jurk van Dolce & Gabbana hebben ze ook allebei (Mary van Denemarken heeft hem overigens óók.)

Lang verhaal kort: als Máxima haar Noorse collega wil overtreffen, hoeft ze niet eens zoveel gas te geven. Maar gelukkig ziet het er helemaal niet naar uit dat het een modebattle gaat worden. Eerder een mode-ode. Dus als Máxima van 9 tot 12 november opeens voor kleine hoedjes, gebloemde jurken en pasteltinten kiest, weten wij waarom dat is.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in