Prinses Irene zat nooit echt aan het stuur van haar eigen leven
Prinses Irene zat nooit echt aan het stuur van haar eigen leven

'Irene leefde in de greep van angst,' zegt Hooghiemstra.

'Om de liefde, voor de troon' heet de biografie van historicus Daniela Hooghiemstra over het huwelijk van prinses Irene, altijd al de spannendste prinses van de Vier van Oranje.

Irene speelde nooit erg overtuigend de rol van eerste reserve achter haar oudere zus prinses Beatrix.

Article continues after the ad

Door haar huwelijk met omstreden troonpretendent Carlos Hugo mikte ze hoog: ze hoopte er koningin van Spanje mee te worden.

Ze overspeelde echter haar hand: niet Carlos Hugo, maar Juan Carlos (de vader van de huidige koning Felipe) kwam op de Spaanse troon terecht.

Het maakte het huwelijk niet gezelliger, met hun warrige Carlistische idealen en de socialistische revolutie (hoe dat te rijmen was met de troon?) wilde het niet vlotten en thuis waren alle schepen verbrand.

Een protestante prinses die zich tot het katholicisme bekeerde lag gevoelig, ze had geen toestemming gekregen voor het huwelijk en was dus haar rechten op de Nederlandse troon verloren. In 1968 werden Carlos Hugo en zij Spanje uitgezet, waarna ze probeerden hun draai te vinden in Frankrijk. Het was een warrig en rusteloos bestaan, dat zowel een wissel trok op de liefde als op hun kinderen.

Duidelijk is dat Irene geen voor de hand liggende keuzes heeft gemaakt en geen gemakkelijk leven heeft gehad.  'Op jeugdfoto's zie je haar vaak afwachtend, een tikkeltje achterdochtig, naast haar oudere zusje staan', noteert Hooghiemstra. 'Het is moeilijk voor een prinsenkind met beide benen op de grond te staan. Irene leefde in de greep van angst. Ze was bang voor Sinterklaas, bang voor vaccinaties, bang om in haar broek te plassen, doodsbang voor publieke optredens.'

Familieportret, jaren zeventig

In 1981 liep het huwelijk definitief stuk, Irene keerde met hun vier kinderen terug naar Nederland waar men haar vooral leerde kennen als een spirituele vrouw met grote affiniteit voor de natuur en de vredesbeweging, met euh… originele ideeën (voorstellen om vredesonderhandelingen te beginnen met Al Qaida van Osama bin Laden was misschien niet haar finest moment).

De natuur lijkt Irene te hebben gered, qua rust en geluk. "In haar boek Dialoog met de natuur beschrijft ze haar eureka-moment, toen ze voelde dat ze intens contact had met een witte roos," zegt Hooghiemstra in Trouw. "Ze voelde voor het eerst dat wie zij in haar diepste wezen was, in verband stond met iets groters om haar heen. Ik begrijp de intensiteit van die sensatie, maar kan mij minder goed voorstellen hoe een roos dat gevoel kan geven. Daar wreekt zich misschien mijn hang naar feitelijkheid, of mijn gebrek aan verbeeldingskracht."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Daniela Hooghiemstra, Om de liefde, voor de troon. Het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo 1964-1980 € 23

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in