De spanning zal om te snijden zijn, daar in Griekenland.

Een wel heel bijzondere Olympische hockeyfinale: vrijdagmiddag om 12.00 uur onze tijd spelen de vrouwen van Nederland tegen niemand minder dan Argentinië. En we kunnen ons zo voorstellen dat de gemoederen daardoor hoog oplopen, in de Oranje vakantievilla.

Waar sowieso vijf hele fanatieke sportliefhebbers vakantievieren. Met ook nog eens diepe banden met allebei die landen. En hoewel ze natúúrlijk voor Oranje zijn, zou met name HM het heus ook gunnen aan haar andere landgenoten.

Article continues after the ad

Atlanta

Máxima heeft eigenlijk nooit gehockeyd, of zeker niet zover wij weten. In haar jonge jaren was ze een volleyballer. Al doet ze hierboven een overtuigend potje mee. Willem-Alexander is een enorme sportliefhebber, maar zou zelf nooit écht serieus gehockeyd hebben.

Wel is er natuurlijk dit iconische moment van de Spelen van 1996 in Atlanta, toen de toen nog kroonprins zich niet kon beheersen toen de Nederlandse hockeyvrouwen het brons pakten. Reken maar dat hij er graag bij had willen zijn, in Tokio.

Grappig: in het NRC werd het 'gehos' van Willem-Alexander destijds 'een kroonprins onwaardig' genoemd. Maar uit een peiling bleek dat 80% van de Nederlanders het wél leuk vond.

Hockeybloed

Nee, dan hun meiden. Alledrie al sinds jaar en dag elke zaterdag te vinden op de velden van HGC in Wassenaar. Met mama Máxima vaak langs het veld. Het hockeybloed zit díep bij de familie, willen we maar zeggen. Wat betekent dat er nogal wat op het spel staat, deze vrijdag.

Helaas voor ons mogen we het niet aanschouwen. Het was zo mooi geweest: Willem-Alexander, Máxima en hun A's op de tribune, met hun bekende temperament (en Oranje sjaaltjes, natúúrlijk!) juichend voor beide kanten maar tóch harder voor Nederland. Ook de Argentijnen hadden het gewaardeerd.

Zo mooi is het niet, maar we kunnen ze ons al bijna voorstellen, zij aan zij op de witte loungebank daar in heet Griekenland. En eigenlijk is dat nog wel haast net zo leuk. Succes, Majesteiten. Of moeten we zeggen: buena suerte?

Beeld: Brunopress/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in