Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe de zomerfotosessie steeds meer een modeshow is geworden

Er wordt elk jaar méér uitgepakt, door Máxima en haar meiden. Het is hét koninklijke fotomoment van het jaar. De vrijdag waarop Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane op het gras van Huis ten Bosch (en eerder De Eikenhorst) verschijnen voor de jaarlijkse zomerfotosessie, voor ze vertr...

Hoe de zomerfotosessie steeds meer een modeshow is geworden

Er wordt elk jaar méér uitgepakt, door Máxima en haar meiden.

Het is hét koninklijke fotomoment van het jaar. De vrijdag waarop Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane op het gras van Huis ten Bosch (en eerder De Eikenhorst) verschijnen voor de jaarlijkse zomerfotosessie, voor ze vertrekken naar Griekenland. Er even vanuitgaande dat ze dat ook deze vrijdag nog gegund is natuurlijk qua #coderood.

Natuurlijk, Koningsdag is ook een groot Oranje-moment, en de jaarlijkse skivakantie in Lech levert in betere jaren óók altijd prachtige plaatjes op. Maar de leukste foto's komen de laatste jaren toch echt in juli. 

We smullen er met z'n allen van, en met reden: het Oranje-plaatje lijkt elk jaar mooier, meer gecureerd en gelikter te worden (al is er ook heus ruimte voor leuke onbewaakte momentjes zoals hier in 2020).

Je zou haast vergeten dat het niet altijd zo is geweest, met de zomerfotosessie. Vroeger had dat sowieso een veel minder gestructureerde vorm, onder koningin Beatrix en haar jongens. En toen de meiden van Willem-Alexander en Máxima kleiner waren, was er weliswaar wél ruimte voor leuke locaties (op het strand bijvoorbeeld), maar bleef de modeparade, zelfs bij Máxima, een beetje uit.

2015: een heel ander soort plaatje

Modemomentje

Maar wat begon als een uitwisselmomentje (jullie mooie foto's van het koninklijk gezin, wij een ongestoorde zomervakantie) is inmiddels uitgegroeid tot een waar mediacircus vol dringende fotografen (in coronatijden minder gelukkig), uitverkochte jurken en buitenlandse aandacht.

De berichtgeving in Argentinië over de Oranjes zal je vorig jaar niet ontgaan zijn, maar de foto's van de zomerfotosessie van de Oranjes gaan eigenlijk al jaren de hele wereld over. Dat wordt ook steeds heftiger: wat heeft Máxima nu weer aan, is sinds een paar jaar de hamvraag. Majesteit heeft er echt een modemomentje van gemaakt.

2016 was ook nog een stuk minder gelikt

De meiden maken er een catwalk van

Inmiddels is het al net zo goed de vraag wat haar drie meiden dragen, ook in de Britse, Argentijnse, Franse, Spaanse en Duitse pers. Nu de prinsessen ouder worden (Amalia is 17, Alexia 16 en Ariane 14) laten zij ook steeds meer hun eigen modegevoel zien, en verandert de nederige zomerfotosessie van weleer in een soort van royal catwalk waarop het kleurenpalet van de outfits onderling is afgesproken en waar designers ongetwijfeld vechten om een plekje.

In de afgelopen jaren verlegden Máxima en Willem-Alexander de focus steeds meer van zichzelf naar hun dochters. Al is de sessie van deze week natuurlijk wél die van Máxima's vijftigste verjaardag en kunnen we ons voorstellen dat mama Máxi ook wel even stevig naar de voorgrond wordt geschoven, toch zeker door manlief.

2017: een verschuiving naar een meer gecureerd kiekje

Het nest wordt verlaten

Maar reken maar dat de modemeiden van Majesteit volop hun plekje onder de zon (dat hopen we dan maar trouwens, als we de voorspellingen zo zien) zullen pakken. Twee van de drie trekken na de zomer de wijde wereld in, Amalia naar onbekende locaties voor haar gap year, Alexia naar haar nieuwe school in Wales.

Natuurlijk zijn ze er ook in 2022 weer gewoon bij voor de zomerfotosessie (en zullen ze op Koningsdag ook vast geen verstek laten gaan, al zijn daar geen garanties over te geven), maar het is wel duidelijk dat de meiden de afgelopen jaren ontzettend werk hebben gemaakt van de jaarlijkse fotosessie. Die over een paar jaar geheid weer heel anders wordt, als de meiden definitief het nest verlaten.

2018 en 2019: fashion baby!

In de tussentijd genieten we er maar lekker van. Net als van de oude throwbackfoto's waarvan je je nu al bijna niet meer kunt voorstellen dat ze van slechts een jaar of zes geleden stammen. Andere tijden in kwadraat.

Beeld: Brunopress/RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in