Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Er zijn wel wat verbeterpuntjes voor de Oranjes

RVD (!) doet onderzoek naar rol tijdens pandemie. De rol van koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de coronapandemie is ‘niet sterk uit de verf gekomen’. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de  Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Het werd gedaan door marktonderzoeksbureau Ferro in m...

Er zijn wel wat verbeterpuntjes voor de Oranjes

RVD (!) doet onderzoek naar rol tijdens pandemie.

De rol van koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de coronapandemie is ‘niet sterk uit de verf gekomen’. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de  Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Het werd gedaan door marktonderzoeksbureau Ferro in maart dit jaar heeft verricht, maar is pas deze week naar buiten gebracht.

Voortschrijdend inzicht?

De redenen zijn op Nouveau al eerder benoemd: te weinig zichtbaar, niet erg creatief in het omgaan met beperkingen, erg gesloten, onhandig in het accepteren dat de regels en adviezen ook voor hen gelden. Misschien zelfs zeker voor hen, als rolmodellen.

Al willen we ook benadrukken dat je het in die rol niet snel goed doet, in een land met 17 miljoen meningen.  

Eerst wat positieve bevindingen

  • De representatieve rol van de koning en de koningin is een belangrijke rol die ook meerwaarde heeft. Op doorvraag blijkt in het onderzoek dat men ook de samenbindende rol belangrijk vindt.
  • De koning en koningin hebben een mooi en warm gezin, en geven hun kinderen een goede opvoeding waarin ze hen, voor zover dat mogelijk is binnen hun positie, een ‘gewoon’ leven geven.
  • Koningin Máxima speelt een belangrijke positieve rol. Ze komt authentiek over. Dit heeft een positieve uitstraling op het imago van koning Willem-Alexander.[[{"fid":"64001","view_mode":"full_body","fields":{"format":"full_body","field_media_source[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"full_body","field_media_source[und][0][value]":""}},"attributes":{"class":"media-element file-full-body","data-delta":"1"}}]]
  • De feesten die samenhangen met het koningschap, vooral Koningsdag, spelen een positieve rol. Ook het bezoeken van sportwedstrijden waarin Nederland wordt vertegenwoordigd door de koning werkt samenbindend.
  • Het koninklijk paar staat altijd in de schijnwerpers, dat maakt hun leven niet gemakkelijk.

Waar was de verbinding?

Maar WA en Máxima komen niet altijd sterk over. Nederlanders hebben er nauwelijks een idee van dat het koninklijk paar, vaak een paar keer per week, werkbezoeken brengt of digitale bijeenkomsten houdt met instellingen, bedrijven of personen, blijkt uit het onderzoek.

De RVD wilde vooral laten onderzoeken hoe de bemoedigend of samenbindend bedoelde activiteiten van de koning en de koningin in de coronacrisis vallen. Respondenten in het onderzoek hadden daar nauwelijks een beeld van. Niemand noemde bijvoorbeeld spontaan de toespraak die de koning in maart 2020 hield over de pandemie.

Afgaand op de resultaten kun je constateren dat er onder de mensen een concrete wens is dat de koning en koningin betrokkenheid tonen en de bevolking ook een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd.

Een dag in het leven van ZM

Dit sluit aan bij de behoefte om meer te weten te komen over wat de koning en koningin feitelijk doen, hoe hun werkdag eruitziet, bijvoorbeeld in de vorm van een blog of een podcast. Dat zou ook informatie kunnen geven over wat er is veranderd nu Corona heerst.

Daarnaast is een deel van mening dat ook zichtbaar zou moeten zijn wat de koning en koningin als privépersonen doen aan het steunen van charitatieve doelen, in het bijzonder doelen die zich richten op (economische) coronaslachtoffers.

Veel waardering voor Máxima

Máxima komt er in het onderzoek nog redelijk vanaf. Opgemerkt wordt dat ze mooi en stijlvol is, maar dat is niet alleen buitenkant, het is ook innerlijke schoonheid, die zich uit in de inzet voor maatschappelijke doelen.

Men noemt haar warm en betrokken en schrijft dat deels toe aan haar Latijns-Amerikaanse achtergrond. De combinatie van ‘glamour’ en menselijkheid maakt dat ze positief wordt beoordeeld. Hoewel een deelnemer vindt dat het uiterlijk van de koning een beetje verbleekt naast zijn vrouw, is een ander juist van mening dat ook de koning beter uitkomt doordat hij met Máxima is getrouwd. Hij zou zich door dit huwelijk ook als mens beter hebben ontwikkeld.

De kritiek is niet mals

Kritisch is men op de kosten van het Koninklijk Huis, punt van kritiek is ook dat de Oranjes  'niet de indruk maken van een koningspaar dat meeleeft, eerder van een koningspaar dat ver van de bevolking af staat.'

Niet uit het onderzoek, maar uit eigen waarneming: ze zijn ook best een beetje hardleers, gezien het Griekenland Debacle en het feestje voor Amalia.

En gezien hun riante inkomen (naast de jaarlijkse toelage hebben de Oranjes ook nog veel eigen geld) zou het hen niet misstaan om te doneren aan de Voedselbank, eens een fors bedrag stuk te slaan aan vaccins voor landen met een lage vaccinatiegraad of een stel tiny houses te doneren aan economisch daklozen. Misschien doen ze dat allemaal al wel, maar als we het niet weten, kunnen we hen er ook niet om waarderen.  

Conclusies

Voor wie het hele rapport wil doorspitten, het staat op de site van het Koninklijk Huis. En qua aanbevelingen is het samen te vatten als: 'Meer empathie (en discipline) tonen met betrekking tot de beperkingen waar de bevolking dag in dag uit mee te maken heeft. En beter laten zien wat ze allemaal wél doen – want ze liggen echt niet dag in dag uit op de bank - met een wat persoonlijkere insteek dan de vage gemeenplaatsen die meestal vallen.'

Wij hebben ook nog wel wat tips die nu niet direct de ministeriële verantwoordelijkheid in gevaar brengen en volk en vorst weer wat dichter bij elkaar kunnen brengen.