Bye bye Griekenland, hello gap year!

Ze is zich er al tijden op aan het voorbereiden, maar met ingang van volgende week is het dan eindelijk zover: kroonprinses Amalia begint aan haar gap year.

De Oranjes keren any minute now terug uit Griekenland, en maandag begint het normale schoolleven weer voor haar zussen. Voor Alexia nu in Wales, voor Ariane zoals gewend op het Sorghvliet Gymnasium in Den Haag. Ook Willem-Alexander en Máxima zijn vanaf maandag weer gewoon aan het werk.

Article continues after the ad

Complicated

En dan Amalia. Zij sluit haar zomervakantie wel even heel anders af dan de rest van de familie. Want haar diploma heeft ze binnen, en er lonkt nog geen vervolgopleiding. Wel een tussenjaar, waarin nog van alles kan gebeuren.

Mede dankzij de pandemie is het nog niet helemaal duidelijk waar de prinses naartoe kan reizen in het komende jaar. Niet dat Amalia of haar ouders dat bekend zou maken aan het volk, maar toch... reizen is voor iedereen momenteel nog best een beetje complicated.

De wereld ontdekken

Wat we wél weten is dat Amalia van plan is om te gaan reizen én werken, waarschijnlijk ook met tussenpozen in Huis ten Bosch, al zal ze nog niet echt als royal aan het werk gaan (precies de reden dat ze haar toelage terug heeft gestort). "Ik wil wel nog leren, maar niet in de trant van school", liet ze op Koningsdag zelf weten. "Een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen die ik misschien over twintig jaar niet meer kan doen."

Stage lopen hoort daar ook bij, al zal het een crime zijn om een bedrijf te vinden in het buitenland dat haar komst niet aan de grote klok wil hangen. Het is natuurlijk niets nieuws.

Voorzichtig proeven aan het werkende leven

"Amalia beseft haar toekomst, maar gaat daar goed mee om", zei Máxima over haar oudste dochter in het interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. "Haar leven brengt veel uitdagingen, maar ook mooie dingen."

Hoe het ook zij: de komende maanden staan in het teken van voorzichtig proeven aan het werkende leven, vast ook de nodige oriëntatie op een vervolgopleiding en natuurlijk de aanloop naar Amalia's achttiende verjaardag, op 7 december.

Spannende tijden. We hopen dat ze er met volle teugen van gaat genieten.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in