Boek vol heerlijke royal anekdotes!

Het is zover: ‘Learning By Doing’ van gravinfluencer Eloise van Oranje is uit! Hierin geeft de oudste dochter van prins Constantijn (51) en prinses Laurentien (55) antwoorden op vragen die ze van haar volgers krijgt over onder meer kleding, het studentenleven en voeding.

"Ik wil mijn lezers natuurlijk meer over mezelf vertellen. Maar mijn boodschap is vooral: doe lekker je ding en wees jezelf," zegt ze.

De reden om het boek te schrijven heeft veel te maken met aan indrukwekkende aantal volgers op Instagram. Daar deelt ze op aanstekelijke wijze haar leven, zien we haar studeren, feesten, dansen met haar ouders en een handeltje beginnen in tweedehands kleding.

Article continues after the ad

"Omdat jullie zo geïnteresseerd zijn in wat ik allemaal doe, komen er veel vragen mijn kant op," zegt Eloise. "Vragen over allerlei onderwerpen. Over mijn liefde voor kleding, wat ik het liefste eet, op eigen benen staan, zelfverzekerd zijn en nog veel meer." 

"Ik beantwoordde deze vragen regelmatig en bedacht me toen ineens: is het niet én handig én heel leuk om hierover een boek te schrijven? De inhoud bevat dus onder meer de antwoorden op jullie vragen. Dit is een boek vol dingen waarover ik gepassioneerd ben, waarvan ik houd en die mij gelukkig maken."

Eloise op haar 12de, als bruidsmeisje van prinses Carolina de Bourbon de Parme en Albert Brenninkmeijer.

Het is een leuk boek voor leeftijdsgenoten geworden, met ook de nodige persoonlijke verhalen. In de nacht dat Eloise tien jaar werd, kwam haar vader op het lumineuze idee om haar in haar slaap een ring – cadeautje van haar oma, prinses Beatrix -  om haar vinger te schuiven.  

‘Het idee erachter was dat ik met de ring wakker moest worden op mijn 10de verjaardag.’ Maar de poging mislukt. ‘Ik werd wakker en raakte geïrriteerd. Uiteindelijk was ik er natuurlijk heel blij mee. Ik doe deze ring nooit af.’

‘Learning By Doing’ bevat naast een inkijkje in het leven van Eloise ook foto’s uit haar privéalbum en talloze recepten, waarvan ook enkele van Constantijn en Laurentien: ‘de macaronischotel van mammie’ (‘totale onzin dat ze niet zou kunnen koken’) en ‘de salade van zoetzure kip van pappie’.

Ook schrijft ze over de vele verhuizingen van het gezin - van Londen naar Brussel en terug naar Den Haag - over de bonte avonden met haar ouders op de laatste vakantiedag, haar studie aan de Hotelschool in Amsterdam en over haar inmiddels overleden oom, prins Friso. Bij haar doop gaf hij zijn nichtje een parelketting, die ze nog altijd elke dag draagt.

‘Zo heb ik het gevoel dat ik oom Friso altijd een beetje bij me draag.’

Eloise, die momenteel een opleiding volgt aan de hotelschool, kreeg bij het schrijven hulp van haar ouders. "Mijn moeder heeft veel ervaring met boeken schrijven dus zij was heel kritisch op de taal", zo vertelde ze eerder.

Daarnaast wil Eloise ook een heel belangrijke boodschap meegeven aan haar volgers via het boek. De ‘gravinfluencer’ vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. "Ik wil mijn volgers en lezers natuurlijk meer over mezelf vertellen. Maar mijn boodschap is vooral: doe lekker je ding en wees jezelf. Zo leef ik zelf ook."

Foto's (c) ANP, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in