Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een bijzondere ochtend voor prinses Margriet

Als een rode draad loopt de koopvaardij door haar leven. Prinses Margriet was vanochtend in Rotterdam bij de herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument ‘De Boeg’. En daarmee is deze dag van herdenken officieel van start. Bij het monument worden elk jaar de ongeveer 3500 omgekomen opvarenden...

Een bijzondere ochtend voor prinses Margriet

Als een rode draad loopt de koopvaardij door haar leven.

Prinses Margriet was vanochtend in Rotterdam bij de herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument ‘De Boeg’. En daarmee is deze dag van herdenken officieel van start.

Bij het monument worden elk jaar de ongeveer 3500 omgekomen opvarenden van Nederlandse koopvaardijschepen (handelsschepen dus) tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Prinses Margriet werd zelf in de oorlog geboren in Canada. Haar ouders vroegen de Nederlandse Koopvaardij om peet te zijn van hun pasgeboren dochter.

Een band voor het leven

Prinses Margriet heeft zich jaren geleden al eens uitgesproken over haar diepe band met de koopvaardij. Over het peetouderschap vertelde ze toen: "Mijn ouders bedoelden met dit verzoek aan de koopvaardij de duizenden zeelieden die aan geallieerde zijde meestreden een hart onder de riem te steken. Zij zagen het peetouderschap van de Koopvaardij als symbool en als teken van hoop voor een bijzondere groep, namelijk de zeelieden van de Koopvaardij, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van ons land."

"Voor mij was dit het begin van een band voor het leven, een rode draad die mij, nadat wij terugkwamen in Nederland, verder vervlocht met de koopvaardij."

De prinses op een van haar vroege verjaardagen op Paleis Soestdijk. Een koopvaardij-officier brengt haar een paar poppen als cadeau

Groot aandeel in de strijd tegen de Duitsers

De prinses was op haar veertiende aanwezig bij de onthulling van het monument aan de Maas. Het was een van vele momenten dat de koopvaardij in haar leven naar voren kwam. Margriet: "Bij ons huwelijk was Kapitein Mörzer Bruyn mijn getuige. Toen onze oudste zoon Maurits werd geboren, zijn van bijna alle koopvaardijschepen telegrammen binnenkomen met gelukwensen en de koopvaardij werd opnieuw peet van onze zoon."

De prinses in 1957, bij de onthulling van het monument

De Nederlandse koopvaardijvloot had een groot aandeel in de strijd tegen de Duitsers en vanaf 1941 ook tegen de Japanners. Koopvaardijschepen zorgden voor troepen-en evacuatietransporten, bevoorrading van oorlogsmaterieel, grondstoffen en voedsel en dienden als hospitaalschepen.

Vanavond rukt Margriet nog een keer uit voor een herdenking, dan met man Pieter en zoon Pieter-Christiaan erbij. Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen wonen ze de Nationale Militaire Dodenherdenking bij.

Beeld: ANP/Nationaal Archief

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in