Amalia draagt niet alleen Natan, deze jurk is van Max Mara
Amalia draagt niet alleen Natan, deze jurk is van Max Mara

De ontwerper gaat zelfs mee op vakantie met de Oranjes.

Edouard Vermeulen is vooral bekend van de kleding die hij voor onder andere koningin Máxima ontwerpt. Maar hij is inmiddels ook goed bekend met prinses Amalia over wie hij heerlijk uit de school klapt in Paris Match.

Amalia blijkt goed in haar vel te zitten. "Ze heeft veel humor, en geen greintje verlegenheid", zegt Édouard Vermeulen. Volgens hem is er geen complex te bekennen: "Amalia voelt zich goed over zichzelf en accepteert haar lichaamsbouw perfect voor zover ik weet. Ik kan je vertellen dat ze straalt, zelfverzekerd is en nogal van feesten houdt."

Article continues after the ad

"Ik heb ook nooit gehoord dat ze last had van hoe ze eruit ziet. Ze is zich bewust van haar figuur, praat er graag over. Vertelde me bijvoorbeeld: "Pas op, ik wil mijn armen niet laten zien!" Of voor de zoveelste keer: "Ik moet afvallen! Maar haar figuur is goed in verhouding  omdat ze erg lang is."

"Ze heeft veel humor en laat zich niet door negatieve gedachten overweldigen. Amalia heeft gevoel voor spot en zelfspot, net als haar vader. Ze maakt er evenzeer gebruik van in relatie tot haar fysieke karakter als in relatie tot de functie."

"Ik zou haar eerder sportief dan verfijnd omschrijven. Maar ze is nog niet op de leeftijd dat we echt formele kleding dragen. Voor Koningsdag vorig jaar zaten we nog in lockdown, ze droeg een groene broek en een blauwe blouse."

"Het jaar daarvoor droeg ze een zachte zijden jurk die licht uitliep met een mooie print van kleine blokjes in geel, blauw en bordeaux. Die beviel haar erg goed."

"Ik herinner me ook dat ze voor de kroning van haar vader niet dezelfde jurk wilde als haar zussen (Alexia en Ariane). Ik overtuigde haar om in ieder geval dezelfde stof te gebruiken en haar jurk een beetje anders te ontwerpen. Ze droeg het met plezier, denk ik. Maar ik geloof niet dat mode een van haar prioriteiten is."

"Amalia heeft de spontaniteit van koning Willem-Alexander," zegt Vermeulen. "Een echte Oranje. Ze is aards en hartelijk, en hecht niet aan protocol. Als ze aankomt, krijg ik een kus als begroeting. Ze is sympathiek, niet verlegen, open en een doorzetter."

"Koningin Máxima zegt wel eens tegen haar: wees voorzichtig. Ze luistert, maar doet wat ze wil. Als ze door de stad loopt, moet ze er soms aan herinnerd worden dat ze vergezeld moet worden door een lijfwacht." 

"Over het algemeen geven Nederlanders minder om het protocol, hoewel ze ook een vorm van gereserveerdheid hebben. De koning drinkt soms een biertje, hij lacht, zijn oudste dochter haalt het voor hem. Haar jongere zussen zijn gereserveerder."

Vermeulen kan het weten, want hij vierde al vakanties met de Oranjes in Griekenland. Hij benadrukt het familiale en informele karakter van hun ontvangst en de sfeer die ze in huis creëren.

"Het is een familie als alle andere. Als ze in Griekenland zijn, verblijven ze natuurlijk niet in een woonwijk," aldus Vermeulen. "Het is niet zoals aan de Côte d'Azur: ze hebben ruimte om zich heen. Hun huis kijkt uit op de zee en is omgeven door land. De sfeer is warm."

En welke taal spreekt hij met haar? "Amalia spreekt Nederlands met haar vader en Spaans met haar moeder, en spreekt beide talen vloeiend, net als Engels. Tegen mij begint ze vaak in het Frans en zegt me gedag met een charmant accent." Iets zegt ons dat ze met haar oma ook gewoon Nederlands spreekt 😉

Foto's (c) ANP, Getty Images, Brunopress. RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in