Er zal wel wat met de feestelijkheden worden geschoven.

In 2022 hebben de royals aardig wat te vieren, al wordt er wel wat geschoven in de kalender en aangepast, vanwege de coronabeperkingen. Dit zijn highlights om je op te verheugen:

Koningin Margrethe's gouden jubileum

Het grootse feest voor haar 80ste verjaardag viel vorig jaar in het water en ook het gouden regeringsjubileum van koningin Margrethe van Denemarken gaat niet door volgens plan.

Article continues after the ad

Op 14 januari zit ze 50 jaar op de troon, maar de feestelijkheden zijn doorgeschoven naar een later moment in het jaar, als er vermoedelijk wat meer kan qua gasten en publiek.

Ook in Denemarken, ook goud: prinses Mary wordt op 5 februari 2022 50 jaar.

Mijlpaal in Noorwegen

Op 21 januari wordt prinses Ingrid Alexandra 18 jaar. Ook in haar geval is er sprake van 'uitstel, geen afstel' om het te vieren. Staatsrechtelijk is het niet zo'n mijlpaal als de 18de verjaardag van prinses Amalia.

Omdat haar opa Harald nog regeert en haar vader kroonprins Haakon er nog tussen zit, speelt in haar geval het hele 'ze kan koningin worden als het moet' nog niet zo.

Engeland: 'Plant a tree for the Jubilee'

In de categorie baas boven baas viert koning Elizabeth in 2022 het feit dat ze 70 jaar op de troon zit.

De daadwerkelijke kroning was overigens een jaar later, in 1953. De Platinum Jubilee levert de Britten een extra vrije dag op, er worden veel bomen geplant om een groen tapijt te creëren en er staan allerlei events gepland, waarvan nog niet zeker is of en hoe ze door kunnen gaan.  

Ook in Engeland: Catherine, de hertogin van Cambridge, wordt op 9 januari 40, wederhelft prins William volgt op 21 juni 2022.

En er moeten nog twee baby's gedoopt worden: Lilibet van prins Harry en hertogin Meghan en Sienna van prinses Beatrice en Edoardo Mapelli Mozzi. Beide dopen zullen besloten zijn.

Op 9 april is het een jaar geleden dat prins Philip overleed, op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte.

En in september gaat prins Louis, de jongste zoon van de Cambridge'jes, voor het eerst naar school, vermoedelijk naar St. Thomas's, net als prins George en prinses Charlotte.

Hoe het jaar voor prins Andrew zal uitpakken is gissen, maar vooralsnog staat hij er niet best voor, gezien zijn rechtszaak .

Spanje

Nog een leuke vijftiger erbij: op 15 september viert koningin Letizia haar gouden verjaardag.

Verder zijn Juan Carlos en Sofia zestig jaar getrouwd, maar gezien het feit dat hij tegenwoordig duizenden kilometers verderop woont en hun huwelijk na de geboorte van Filip goed beschouwd voorbij was, valt daar niets feestelijks van te verwachten.

Zweden

En in Zweden wordt prinses Madeleine op 10 juni 40.

Ook niet onbelangrijk: prinses Estelle wordt op 23 februari 10 jaar, eveneens een dingetje in koninklijke kringen.

Nederland

Om naar uit te kijken: op 02-02-2022 is het twintig jaar geleden dan toen nog kroonprins Willem-Alexander trouwde met Máxima Zorreguieta. Fingers crossed dat we eindelijk wat backstage kiekjes te zien krijgen van die vrolijke dag!

Iets waar vooral ZM als historicus en koning druk mee zal zijn: het is in 2022 450 jaar geleden dat de opstand tegen de Spaanse landheer Filips 2 begon. Die opstand werd geleid door Willem van Oranje en is een kantelpunt in de vaderlandse geschiedenis, waaruit Nederland is geboren. Het land was intens verdeeld, steden, families en vrienden stonden lijnrecht tegen elkaar, kortom – er zijn heel wat bruggetjes te maken naar het hier en nu.  

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in