Een bewogen jaar voor onze kroonprinses.

We zágen haar niet heel veel (op de drie gebruikelijke momenten – Lech, Koningsdag en de zomerfotosessie na, en daar hadden we natuurlijk nog geluk mee dit jaar), maar er gebeurde genoeg in het leven van onze kroonprinses dit jaar. Een overzicht.

Article continues after the ad

In februari, toen de wereld hier nog erg normaal was, togen de Oranjes naar Lech voor de jaarlijkse wintersport. En genoten we van de mooie foto's van Amalia en co. Wij niet alleen trouwens: dit schreef de wereldpers zoal over onze prinsessen.

Wat elke middelbare scholier dit jaar overkwam, overkwam natuurlijk ook onze prinsessen: ze mochten ineens niet meer naar school en deden hun schoolwerk vanuit het paleis. Moeilijk voor elke tiener, maar wij kunnen ons zo voorstellen dat het op een paleis écht niet leuker is dan elders (en misschien wel minder leuk).

Koningsdag was een spannende dit jaar, want voor Woningsdag verwelkomden de Oranjes zowaar een fotograaf thuis. En moesten ook de meiden geloven aan het leven van openbaar (en met veel pottenkijkers) Zoomen en Teamen.

De kroonprinses sloeg zich er prima doorheen, kletste met Anky van Grunsven wat af over haar paardenliefde, opende de digitale kleedjesmarkt met haar moeder en zussen en liet zich ook nog eens mooi fotograferen in haar knallende outfit. Een geslaagde dag voor Amalia, dat stond wel vast. Tot...

...we een paar dagen later hoorden waar de kroonprinses in haar hoofd mee bezig moet zijn geweest op de zonnige 27e. Toen werd bekend dat de prinses begin 2020 was geteisterd door een stalker. Die haar en haar goede vriend Brent bedreigde. De man moest voor de rechter verschijnen en kreeg uiteindelijk drie maanden cel en tbs, maar de schrik zou er bij de Oranjes goed in zitten.

Wat ook na Koningsdag bleek, was dat de outfit die Amalia koos voor dit jaar een schot in de royaltrendroos was. Geel, overal!

Ook haar look bij de zomerfotosessie deed voldoende stof opwaaien. Helaas in positieve én negatieve zin. In Argentinië werd Amalia zelfs trending topic nadat een blad daar sprak van Amalia's 'plus size'-look. Ze kreeg er uiteindelijk excuses voor, zo boos waren veel Argentijnen erover. Wat maar aangeeft hoe trots zij ook zijn op hun prinses.

Overigens waren ze ook op Britse bodem onder de indruk van de looks van onze prinses: British Vogue zetten Amalia op de lijst met Meest Stijlvolle Prinsessen, en daar kunnen we toch alleen maar trots op zijn?

In de categorie 'nooit bevestigd, maar wel leuk': deze zomer ging ook het gerucht dat La Amaal een bijbaantje had gescoord in een Zuid-Hollandse strandtent. Een oplettende strandganger spotte haar en wist het héél zeker.

Die paar extra euro's heeft ze vanaf 2021 niet meer nodig, bleek in september, toen heel het land een mening had over de toelage van de prinses (en haar ouders). Volgend jaar is Amalia welgeteld 24 dagen 18, en daar ontvangt ze dan ook haar eerste koninklijke centen voor.

Amalia liet het hopelijk langs zich heen gaan. Zij had in die tijd wel iets anders te doen: in augustus begon ze aan haar laatste jaar op de middelbare school: 6 Gymnasium. 

Over de veelbesproken Griekenland-herfstvakantie van de Oranjes is genoeg gezegd, maar Amalia en Alexia kwamen daags na het hele debacle nog een keer extra in het nieuws toen bleek dat 'er geen plek was' op de terugvlucht voor de meiden en zij nog een paar dagen langer in het Griekse verbleven. Hebben ze in elk geval nog iets van hun mislukte vakantie kunnen meemaken, zullen we maar zeggen.

In oktober lekte er zowaar eens iets uit over Amalia tijdens een concours met haar paard Mojito. Winnen deed ze niet, maar toch leuk om te lezen wat de kroonprinses zoal met haar weekenden doet.

Daarna zagen we Amalia trouwens niet meer, want voor haar zeventiende verjaardag werd helaas géén nieuw portret uitgerold. Iets wat op haar zestiende wél gebeurde. In augustus werden we wel getrakteerd op deze drie portretten van onze prinsessen gemaakt rondom de zomerfotosessie.

Daarmee ging het Amalia-jaar een beetje als een nachtkaars uit, maar wees gerust: 2021, het jaar waarin ze 18 wordt, zal meer dan genoeg Amalia brengen voor zelfs de meest verwoede fan. Iets om naar uit te kijken.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in