De dankdienst voor prins Philip trekt heel veel Europese royals naar Londen.

Een warm weerzien in Westminster Abbey. Daar zijn veel van de Europese royals vandaag voor het eerst sinds de pandemie uitbrak weer bijeen.

Zojuist arriveerde ons koningspaar samen met prinses Beatrix bij de kerk. Binnen hebben ze een pronkplek gekregen, direct achter de Royal Family en vertakkingen.

Article continues after the ad

Warm hart voor Philip

De gelegenheid is helaas niet feestelijk, maar wel warm en mooi: om 11.30 uur begon de dankdienst voor prins Philip, die afgelopen april overleed. Bij zijn uitvaart mochten maar dertig mensen aanwezig zijn, zijn naaste familie uiteraard. Vandaag krijgen royal-collega's, betrokkenen bij Philips goede doelen en anderen die de prins een warm hart toedragen de kans om afscheid te nemen van de man van koningin Elizabeth.

Vanuit Nederland vlogen er dus drie royals in, toch wel de grootste delegatie royals van de Europese koningshuizen. De meeste landen kwamen met hun koningspaar, niet óók nog met een oud-koningin erbij. Maar prinses Beatrix had altijd een goede band met koningin Elizabeth en zal ook haar steun willen betuigen.

Hoe de Oranjes precies naar Londen reisden is niet bekend: overheidsvliegtuig de PH-GOV bleef op z'n plek staan.

Beatrix blijft nog even

Zij blijft na de dienst nog even in Londen achter en is vanavond op Kensington Palace aanwezig bij een receptie voor het 100-jarig bestaan van de Anglo-Netherlands Society. Dat is een vereniging met leden van Britse en Nederlandse afkomst die goede verhoudingen tussen Britten en Nederlanders wil stimuleren.

Na het overlijden van prins Philip deden Willem-Alexander, Máxima en Beatrix samen een reactie uit. “Met groot respect gedenken wij ZKH Prins Philip. Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden. Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk. Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de Koninklijke Familie.”

Beeld: Getty Images/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in