Ze is dol op kroketten, Zeeuwse streekoorbellen en fietsen, dus je kunt wel stellen dat Máxima volledig ingeburgerd is. Maar ze blijft ook die wereldburger, met een zwak voor Argentijnse tango, Griekse mythologie en Belgische mode. 

Dít zijn de favorieten van the one and only, ónze Máxima: 

Boeken

Een echte boekenwurm is Máxima niet, maar met een mooi fotoboek kun je onze koningin altijd blij maken. Op haar salontafel in Paleis Huis ten Bosch ligt bijvoorbeeld het 276 pagina's tellende fotoboek 7 days in Myanmar, dat door de prachtige omslag kan dienen als tafeldecoratie én gespreksonderwerp. 

Article continues after the ad

Geur 

Máxima's leven klinkt als een sprookje en haar favoriete geur sluit daar perfect bij aan. Sinds jaar en dag is onze koningin namelijk dol op het parfum Shalimar van Guerlain, dat in 1921 op de markt werd gebracht als ode aan prinses Mumtaz Mahal. 

Guilty Pleasure

Dankzij een streng dieet van NewFysic is Máxima slanker dan ooit, maar ze heeft gelukkig net als ieder ander een aantal guilty pleasures. Voor dulche de lege, een Argentijnse lekkernij met heel veel karamel, mag je Máxima altijd wakker maken. Ook chocolade-ijsjes (zo puur mogelijk) en kroketten gaan erin als zoete koek. 

Lees ook: Bijna Koningsdag: de kapsels van Máxima 

Mode

Beter een goede buur dan een verre vriend. Die uitspraak heeft niets met mode te maken, maar in Máxima's geval klopt het toch aardig. Nederlands grootste stijlicoon heeft namelijk een groot zwak voor de klassieke kleding van het Brusselse modehuis Natan. Wel wat spijtig voor Mart Visser, Addy van den Krommenacker en het modeduo Viktor & Rolf. Gelukkig zien we het aandeel Dutch design elk jaar toenemen, denk maar aan haar kleding van Jan Taminiau en Claes Iversen. 

Droom

Dat realisme en idealisme goed kunnen samengaan, bewijst Máxima met haar baan bij de Verenigde Naties. Als 'speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling lobbyt ze zich een slag in de rondte om financiële diensten als spaarrekeningen en verzekeringen toegankelijk te maken voor iedereen. Daarbij verliest ze nooit de laatste onderzoeken en concrete cijfers uit het oog. Om het met haar eigen woorden te zeggen: 'Meten is weten. Als econoom ben ik een echte datafreak.'

Muziek

Máxima's muzieksmaak laat zich niet samenvatten in een genre. Samen met haar dochters luistert ze naar Beyoncé en Nielson, met Willem-Alexander gaat ze naar concerten van Anouk, Roger Waters en U2 en als ze een avondje zelfstandig op stap gaat, is Máxima vaak te vinden bij een klassiek concert in het Amsterdamse Concertgebouw. 

Voor meer favorieten van onze favoriete stijlkoningin, koop Nouveau's gloednieuwe Máxima special! 

Bron: Máxima special
Beelden: Getty Images, ANP, iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in