Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Code Rood voor de reputatie van de Oranjes

Ze zijn even de weg kwijt en dat is niet voor het eerst. De buitengewoon ongelukkig getimede Griekse vakantie van de Oranjes, waarbij de koning & co even hun voorbeeldfunctie en het voornemen om te willen verbinden leken te zijn vergeten, kwam in een week waarin het toch al gonsde van onaangename...

Code Rood voor de reputatie van de Oranjes

Ze zijn even de weg kwijt en dat is niet voor het eerst.

De buitengewoon ongelukkig getimede Griekse vakantie van de Oranjes, waarbij de koning & co even hun voorbeeldfunctie en het voornemen om te willen verbinden leken te zijn vergeten, kwam in een week waarin het toch al gonsde van onaangename onthullingen over de familie.

Dit dankzij het Oranje Zwartboek van historicus en koningshuiskenner Gerard Aalders die tot de conclusie komt dat 'De Oranjes alle trucjes kennen om er financieel beter op te worden'. Aalders kijkt twee eeuwen terug naar de handel en wandel van het Nederlandse koningshuis en dan blijkt dat de noblesse oblige vaak toch ver te zoeken was.

Even wat highlights uit de ouwe doos:

  • Koning Willem I liet Nederlands-Indië leegroven
  • Biseksuele koning Willem II viel op jonge jongens met chantage en afpersing als gevolg
  • Willem III was een alcoholische potloodventer met losse handjes
  • Koningin Wilhelmina sprak gedurende WOII in vijf jaar tijd nog geen zes uur voor Radio Oranje.
  • Ze was erg gesteld op gouverneur-generaal Van Heutsz, die ‘de slager van Atjeh’ die de dood van 100.000 Indonesiërs op zijn geweten had en vond dat hij 'groots werk had verricht'.
  • Wilhelmina wilde graag gewoon zijn, maar wenste wel dat het verkeer voor haar werd geregeld omdat ze niet tegen rode verkeerslichten kon.  

Maar ook recenter zijn er rare dingen gebeurd:

  • Straatarme Bernhard – hij moest geld lenen voor brandstof om in Oostenrijk quasi spontaan de Nederlandse kroonprinses tegen het lijf te lopen - loog zich Juliana en Wilhelmina's leven in.
  • Hij stal een broche van 250.000 gulden van Juliana en verpatste die.
  • Ook haalde hij schilderijen uit het depot van Het Loo om die zonder toestemming te verkopen.
  • Hij had het geld nodig om de goklust van zijn moedertje Armgard te bekostigen en moest jaarlijks tonnen zwijggeld betalen aan de moeders van zijn buitenechtelijke dochters Alexia en Alicia.
  • Mark Rutte kreeg een rekening van 13.695 euro van de koning omdat de premier met hem meevloog naar een  Bilderbergconferentie in Montreux, in een privéjet die door de staat werd betaald.

Slim / scharrig met geld is volgens Aalders een rode draad in de geschiedenis van de Oranjes. "Het is een opvallende familietrek," zegt hij in HP/De Tijd. "De Oranjes kennen alle wegen naar de belastingparadijzen en alle trucjes om er financieel beter op te worden. Zo verkochten Beatrix’ zussen bijvoorbeeld kunst uit het werkpaleis van Beatrix aan de staat, terwijl die kunst daar gewoon blijft hangen. De Oranjes staan er ook om bekend dat ze geen rekeningen betalen."

Lees ook: De Oranjes en de sjoemelsubsidie

Extra pijnpunt in de categorie 'op me monnie' is het feit dat Willem-Alexander's toelage in 2021 wordt verhoogd met 5,2 procent en die van Máxima met 5 procent. Prinses Amalia krijgt een royale uitkering voor de drie weken dat ze in 2021 achttien is (iets waar ze overigens niet om heeft gevraagd, het is voor haar beslist – misschien denkt ze er zelf wel het hare van). Dit alles belastingvrij en zonder woonkosten. Tegenover dit soort privileges mag best iets minder wereldvreemd gedrag staan.  

Dat de familie zo makkelijk wegkomt met hun financiële capriolen, komt omdat veel zo niet alles wordt afgedekt met het toverwoord 'privézaken', maar ook omdat ze – ondanks alles – heel populair zijn. Om dat zo te houden, lijkt een charmeoffensiefje nu echter wel noodzakelijk.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in