Gelukkig hebben we de foto's nog.

Prinses Beatrix was vanochtend in Apeldoorn voor een bezoek aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee. Daar bewonderde ze een fototentoonstelling over haar eigen betrokkenheid bij het onderdeel van de krijgsmacht.

Beatrix werd op haar achttiende aangewezen als Schutsvrouwe (beschermvrouwe) van de Koninklijke Marechaussee en gaat al die jaren al regelmatig op bezoek bij verschillende kazernes. Ze heeft ook een eigen Koningin Beatrixkazerne in Den Haag. Al is er tegenwoordig óók een Koningin Máximakazerne.

Diepe royalbanden

De marechaussee ken je misschien vooral als de poortwachters bij de Nederlandse paleizen, maar ze zijn er ook voor 'de veiligheid van de staat'. De royalbanden zijn diep, zeker met Beatrix die al een speciale band met de marechaussee kreeg toen ze als tweejarig meisje naar Canada moest uitwijken in de oorlog. Daar werden zij, moeder Juliana en zusje Irene (zusje Margriet werd daar geboren) bewaakt door leden van de marechaussee.

Article continues after the ad

Van die geschiedenis tot haar té leuke benoeming tot Schutsvrouwe in 1956..

...Beatrix en de Koninklijke Marechaussee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom selecteerde de marechaussee in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie een reeks foto's om die bijzondere band in beeld te brengen.

Op het opleidingscentrum ging Beatrix ook in gesprek met studenten en docenten van de opleiding.

Beeld: Nationaal Archief/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in