Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beatrix: 40 jaar geleden werd ze koningin

Een historische dag voor Nederland: op 30 april 1980 werd prinses Beatrix koningin Beatrix. 30 april, 1980, 10.06 uur 's ochtends. Koningin Juliana ondertekent in het Paleis op de Dam de akte van abdicatie. Dochter Beatrix, toen 42, is officieel koningin. In de Nieuwe Kerk wordt zijn ingehuldigd,...

Beatrix: 40 jaar geleden werd ze koningin

Een historische dag voor Nederland: op 30 april 1980 werd prinses Beatrix koningin Beatrix.

30 april, 1980, 10.06 uur 's ochtends. Koningin Juliana ondertekent in het Paleis op de Dam de akte van abdicatie. Dochter Beatrix, toen 42, is officieel koningin. In de Nieuwe Kerk wordt zijn ingehuldigd, in aanwezigheid van prins Claus en hun drie zoons.

Het werd een woelige dag, want in Amsterdam werd actie gevoerd door krakers en de inhuldiging werd overschaduwd door gevechten tussen krakers en de Mobiele Eenheid. Een dag ná haar inhuldiging toog de nieuwe koningin naar het ziekenhuis om gewonde ME'ers steun te betuigen.

Haar werkleven als koningin was officieel begonnen. Dat is nu dus veertig jaar geleden, en ook alweer zeven jaar geleden besteeg Willem-Alexander de troon.

Gelukkig hebben we de foto's nog, uit 1980 en 2013. Wij drinken vandaag gewoon nóg een keer een Oranjebittertje. Op uw gezondheid, Majesteit!

Beeld: Getty Images/Brunopress/Koninklijk Huis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in