Wat een schitterend resultaat voor de kroonprinses!

De vlag mag en gáát uit op Huis ten Bosch. Natúúrlijk is kroonprinses Amalia geslaagd, cum laude zelfs, daar twijfelde waarschijnlijk helemaal niemand aan.

Article continues after the ad

Ze is immers een heel goede leerling, daar op het gymnasium in Den Haag. Of, nou ja, dat wás ze. Want onze kroonprinses is vanaf vandaag officieel middelbare scholier af! Dus bungelde er, zoals bij heerlijk veel woningen in Nederland, vandaag een rugzak aan de royal vlaggenmast. 

Het was een nagelbijter van een ochtend (en in sommige gevallen middag) voor zo'n 200.000 scholieren waaronder 40.000 vwo'ers, want vandaag kwam dan die ontzettend belangrijke examenuitslag. Veelal nog, heel ouderwets eigenlijk, via de telefoon. Maar dat is wel zo gezellig ook.

En nu?

Ook op Huis ten Bosch rinkelde de telefoon (of nou ja, de iPhone van Amalia) en jawel hoor: hartstikke geslaagd natuurlijk.

FEEST!

Ze hees zelf de vlag, zo te zien in een lekker luchtige Devotion, een Grieks label waar ze ook een rood exemplaar van heeft. Normaal begint met een diploma natuurlijk al vrij snel het traject van: wat nu? Maar dat ligt voor Amalia, net als veel dingen in haar jonge leven, net even anders. De oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima meldt zich in september namelijk nog niet voor een vervolgopleiding.

Vroege leerling

In plaats daarvan gaat ze komend jaar doen wat voor haar in de toekomst veel lastiger zal worden: reizen en de wereld verkennen. Amalia is een vroege leerling (ze sloeg een klas over) en wordt pas in december achttien. Alle tijd dus.

Hoe dat tussenjaar er precies uit zal zien, hoeft natuurlijk helemaal niemand te weten. Maar de kroonprinses gaf evengoed wel een inkijkje in een interview op Koningsdag in Eindhoven: “Het is vooral de gedachte van geen school. Wel nog leren, maar niet in de trant van school. Hoewel ik er wel van heb genoten de afgelopen veertien jaar. Ik wil een beetje reizen, de wereld ontdekken, dingen doen die ik over twintig jaar misschien niet meer kan doen.”

Met haar slagen is daarin een grote stap gezet. Van harte gefeliciteerd, Amalia!

Beeld: Getty Images/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in