Hoe gelukkig zijn Willem-Alexander en Máxima nu echt?  

Het aanstaande porseleinen huwelijk van de koning en koningin gaat niet onopgemerkt voorbij. Er worden twee documentaires rond uitgezonden, allebei met een heel eigen insteek. 

In Voor- en Tegenspoed

In de special 'In Voor- en Tegenspoed, 20 jaar huwelijk Willem-Alexander en Máxima' praten royaltywatchers over de vraag 'Hoe gelukkig zijn Willem-Alexander en Máxima nu echt?' Op 2 februari is het koningspaar precies twintig jaar getrouwd.

Article continues after the ad

Onder anderen Jeroen Snel, de voormalig presentator van Blauw Bloed, komt aan het woord. "Achttien jaar lang reisde Blauw Bloed mee met het koningspaar. Met achttien jaar verhalen en bijzondere momenten geeft deze special een bijzondere en betrouwbare kijk op twintig jaar huwelijk", zegt hij over de special.

De special wordt gepresenteerd door Anne-Mar Zwart en is vanaf 2 februari te zien op NPO Start.

Een porseleinen huwelijk

Ook BNNVARA komt met een documentaire naar aanleiding van het huwelijksjubileum. Daarin wordt de politieke twijfel in 2001 rond het toen aangekondigde huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta nader belicht. Het was destijds onzeker of de politiek akkoord zou gaan met het huwelijk.

Beatrix en de Zorreguieta's in 2007

Dat kwam omdat de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, tussen 1976 en 1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de Argentijnse dictatuur. Of voldoende politici met het huwelijk in zouden stemmen was daardoor onzeker.

Het verloofde stel in 2001

Het leidde volgens de documentaire bijna tot een 'constitutionele crisis', waarin Willem-Alexander voor de keuze had gestaan: of de liefde of de troon.

Een Porseleinen Huwelijk: een onthullende reconstructie van het proces dat voorafging aan het koninklijke huwelijk komt van de makers Hans Hermans en Martin Maat en is vanaf 31 januari vier dagen lang te zien op NPO 2.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in