Wat was het mooi en magisch, vanmiddag tijdens de Nouveau Matinee in het Concertgebouw, waar de wijze woorden van onze gastsprekers ons inspireerden en onze harten verwarmden. Het was écht alles waar Nouveau voor staat: stijlvol, smaak, substantie, spirit en natuurlijk sisterhood. Meesterlijk gepresenteerd door journalist Liesbeth Staats.

'Your legacy is every life you touch', dat was de quote waarmee onze eerste spreker, zakenvrouw Annemarie van Gaal, vanmiddag tijdens de Nouveau Matinee haar verhaal afsloot, nadat ze ons had meegenomen in de geschiedenis van haar wervelende carrière. Wat een krachtige woorden: het gaat niet om wat je allemaal neerzet in je werk en leven, het gaat om de levens die je ermee beïnvloedt.

Article continues after the ad

Jelle Hermus, schrijver van het beste spirituele boek van 2018, de bestseller Steeds leuker, schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven nam ons daarna mee in zijn wereld van Leven met de wind mee (zijn nieuwe boek dat vorige week uitkwam en nu al op nummer één in de bestsellerlijst staat). 'Minder drama in je leven, meer rust in je hoofd' is de ondertitel. Dat bereik je bijvoorbeeld niet door het helemaal anders te willen doen en naar de winkel te rennen voor het nieuwste dieetboek, maar door kleine stappen te zetten. Sport 7 minuten, schrijf 200 woorden, mediteer 3 minuten om je brein te kalmeren en je zult zien dat deze aanpassinkjes geen moeite kosten en beter blijven hangen. In de pauze signeerde hij en deelde  hij zijn inmiddels beroemde free hugs uit.

Daphne Deckers

Ook de altijd geestige Daphne Deckers vertelde over haar nieuwe roman Dubbel zes, maar ook over vijftig zijn. Die verjaardag vierde ze vorig jaar onder meer het gasthoofdredacteurschap van Nouveau. Van het moeras dat ze social media vindt tot online shoppen ('ik vind het net een soort patience al die jurkjes op zo'n pagina') en van de warme voetenzak die ze van Richard kreeg ('wat een seniorencadeau, vroeger gaf ie me heel andere dingen') en het lege nest nam ze ons mee naar Japan en de shintoïstische inzichten die ze daar onlangs opdeed: 'We zijn allemaal zoals de maan, het goddelijke zit in jou, de maan is er altijd, soms voel je je heel, soms voel je je half, soms ben je niet zichtbaar, maar je bent er altijd.'

Museumdirecteur

Na de pauze nam Cathelijne Broers ons mee achter de schermen van de Nieuwe Kerk en de Hermitage, de twee musea waar ze directeur van is. Zij benadrukte vooral ook de kunst van het doen: heb je een goed idee, een ambitie, dan moet je het vooral maar doen. Ooit was de Hermitage een plannetje op twee A4'tjes, denkt ze nu weleens als er problemen zijn, ze hebben het voor elkaar gekregen door het te doen. Ook gaf ze al een voorproefje van de tentoonstelling die in september te zien zal zijn 'Juwelen, schitteren aan het Russische hof', nou, dat belooft wat!

Peter Buwalda

Toen Peter Buwalda voorlas uit zijn langverwachte nieuwe roman Otmars zoon kon je een speld horen vallen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw die tot de laatste stoel bezet was. Je hoort natuurlijk ook niet elke dag de schrijver zelf het eerste hoofdstuk voorlezen.

Last but not least: Astrid Joosten

Tot slot interviewde Liesbeth Staats Astrid Joosten uitgebreid over leven en werk, financieel onafhankelijk zijn en rouwen. Alles kwam voorbij, van haar geëmancipeerde vader tot en met haar leermeester Koos Postema met een heuse videoboodschap. Toen ze vertelde over haar overleden man Willem die het heel erg vond om haar in de steek te laten en de dag na zijn overlijden een bos rode rozen liet bezorgen met een kaartje 'Voor altijd in mijn hart, Willem' was zijn liefde nog steeds voelbaar in de zaal. Maar het ging ook over haar nieuwe liefde Rob Peters en het geluk dat ze voelt dat ze voor de tweede keer zulk groot geluk heeft gevonden.

Wat een mooi besluit van de Nouveau Matinee in het Concertgebouw. Het was nog lang erg gezellig tijdens de borrel. Tot volgend jaar!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in