Proeven van de Middellandse zee. 

Ingrediënten:

  • 16 rauwe garnalen
  • zeezout
  • 150 ml olijfolie
  • 8 langoustines of rivierkreeften, gehalveerd
  • 500 g inktvis, schoongemaakt en in plakjes
  • 24 mosselen, schoongeboend en baarden verwijderd
  • 24 vongole (tapijtschelpen)
  • 1 kleine venkelknol, bijgesneden en fijngehakt
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 1 groene paprika, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 grote tomaten, geraspt
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl fijngehakte rode chilipeper
  • 400 g kortkorrelige witte rijst
  • een plukje saffraandraadjes
  • 150 g verse tuinerwten (gedopt gewicht)
  • partjes citroen, voor erbij

Voor de visbouillon:

  • 1,5 kg schone visgraten en vissenkoppen
  • 60 ml olijfolie
  • 1 prei, alleen het wit, doormidden gesneden, plus een handvol preibladeren van het groen, gehakt
  • 60 ml witte wijn
  • 1 wortel, in stukken
  • 1 witte ui, gepeld en gehalveerd
  • 2 stengels bleekselderij, met blaadjes, in vieren
  • 5 kerstomaatjes

Bereiding:

Verwijder de koppen van de meeste garnalen en doe ze bij de graten en koppen voor de visbouillon (laat een paar garnalen heel om de paella op het laatst te versieren).

Was voor de visbouillon de vissenkoppen om het bloed te verwijderen. Zet een grote pan op matig vuur en schenk de olijfolie erin. Voeg, als die heet is, de koppen en graten van de vissen toe en bak ze ongeveer 5 minuten. Druk ze plat met een houten lepel om het vocht eruit te drukken. Voeg de preibladeren toe, bak alles nog 1 minuut en schenk de wijn erbij. Roer en laat de alcohol 3 minuten verdampen. Doe de rest van de groenten erbij, inclusief de kerstomaatjes, en vul de pan bijna helemaal met koud water.

Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het minstens 45 minuten pruttelen. Schep eventueel schuim van het oppervlak af. Schenk de bouillon door een zeef en druk met een houten lepel wat van de zachte stukjes door. Zet een paar koppen bouillon in de koelkast om als elegante consommé te serveren en zet de pan terug op laag vuur tot het tijd is om de bouillon aan de paella toe te voegen.

Zet een paella-pan (of een brede koekenpan) op matig vuur. Strooi, als de pan heel heet is, een flinke hoeveelheid zeezout over de bodem en voeg er voldoende olijfolie aan toe om de bodem te bedekken. Bak als de olie gaat sissen, de garnalen en langoustines 2 minuten per kant tot ze bruin zijn, haal ze eruit en zet ze opzij. Pel de meeste garnalen en langoustines en gooi de schalen weg. Laat een paar gebakken garnalen en langoustines heel om het gerecht op het laatst mee te garneren. Bak de inktvis in ongeveer 8 minuten bruin, haal hem uit de pan en doe hem bij de garnalen.

Doe de mosselen en vongole in een pan met een beetje water en leg het deksel erop. Bak ze op hoog vuur ongeveer 3 minuten, tot ze opengaan. Haal de meeste schelpdieren uit de schelp en doe ze in de kom bij de garnalen en de andere zeevruchten. Laat een paar mosselen en vongole in de schelp voor de garnering. Gooi de lege schelpen weg en zeef het vocht dat ze in de pan hebben achtergelaten, bij de bouillon.

Doe de venkel, ui en paprika in de paella-pan en bak ze 5 minuten, voeg de knoflook toe en bak dit mengsel nog 3 minuten.

Schuif de groenten, als ze zacht zijn, naar de zijkant van de pan en voeg in het midden de tomaten, het paprikapoeder en de chilipeper toe. Meng dit, bak het 3 minuten en roer de andere groenten erdoor. Voeg de gebakken inktvis toe en bak alles zachtjes roerend nog 3 minuten.

Je hebt nu de sofregit gemaakt waarin de rijst gaat koken. Strooi de rijst in de pan en strooi de saffraan erover. Roer de rijst door de sofregit en laat hem gedurende 3 minuten de smaken opnemen.

Schenk er nu ongeveer 1,25 liter van de warme visbouillon bij. Roer goed, proef of er genoeg zout in zit en verhit alles 10 minuten op hoog vuur; schud af en toe met de pan en beweeg hem over de hittebron, zodat de rijst gelijkmatig gaar wordt.

Voeg de garnalen, langoustines, mosselen, vongole en tuinerwten toe. Duw ze in de rijst zonder te roeren. Probeer de bodem van de pan niet te raken, want daar is zich een korst aan het vormen. Schik de hele garnalen en langoustines plus de mosselen en vongole in de schelp mooi op de rijst. Verhit de paella nog 5 minuten op matig vuur. Draai het vuur uit, leg een theedoek over de paella en laat haar 5 minuten rusten. Zet de pan midden op de tafel met wat partjes citroen ernaast.

 


 

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.