Hoe je zonder moeite douchend of slapend je vetcellen aan het werk kunt zetten.

Liesbeth van Rossum en Mariëtte Boon, beide arts en wetenschapper, schreven het boek Vet belangrijk, waarin ze afrekenen met de grootste misverstanden over vet. Dat je van stress afvalt bijvoorbeeld. Wie kent het niet: als je een tijdje stress hebt en daarom nauwelijks aan eten toekomt of geen hap door je keel kunt krijgen, kun je soms kilo's afvallen. Helaas hebben we tegenwoordig steeds vaker last van chronische stress en dat is meestal juist een dikmaker. Omdat de productie van het stresshormoon cortisol in de bijnieren ervan omhoog gaat. Met als gevolg meer buikvet, slecht vet dat ontstekingsstoffen aanmaakt en voor snacktrek zorgt.

Article continues after the ad

Maar… er is ook vrolijk stemmend nieuws: we blijken te beschikken over een soort kacheltje dat warmte kan produceren, lees energie verbranden. Door deze bruine vetcellen te activeren kunnen we per dag wel zo’n 300 calorieën Extra verbranden. En het is vrij simpel: door jezelf bloot te stellen aan matige kou, elke dag koud afdouchen zet je bijvoorbeeld al een stap in de goede richting. Of de verwarming een paar uur per dag lager zetten of altijd met het raam open te slapen. Het boek rekent het niet voor ons uit, maar als je weet dat je om een kilo lichaamsvet kwijt te raken zo’n 7000 calorieën meer moet verbranden dan je tot je neemt, dan zou het in theorie mogelijk moeten zijn om 365 x 300 = 109.500 calorieën gedeeld door 7.000 = 15,64 kilo af te vallen in een jaar. Moet je dus niet te veel snacken door chronische stress, maar het is natuurlijk sowieso beter om die te voorkomen.

Bron: Volkskrant

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in