Vijftien tips om het hoofd koel te houden op de werkvloer. 

Niet iedereen zal verrukt zijn over alweer dertig graden, zeker niet als je gewoon moet werken. Hoe kom je de komende dagen door en blijf je ook nog een beetje representatief? Ideaal is een tropenrooster draaien: om zeven uur beginnen, om drie uur naar huis. Maar dat is uiteraard niet voor iedereen haalbaar, soms zit je vast aan kantoor- of winkeltijden, of aan een dienstrooster.

Article continues after the ad

In dat geval begin je met licht en luchtige kleding, liefst van katoen, linnen of zijde. Deze absorberen transpiratie beter en verdampen het vocht, zodat je koeler blijft dan in polyester of rayon.

Horen panty's bij je werkoutfit, de Bare Cooling collectie van Marks & Spencer heeft een goede reputatie als het aankomt op je koel houden. Alternatief: Panty Fresh Up 10 van Kunert.  

Make-up is vaak kansloos boven de 25 graden: met waterproof mascara en lipstick zie je er meestal al verzorgd uit. Poeder-vloeitjes om mee te deppen gaan het glimmen beter tegen dan poederlaagje over poederlaagje.

Wenkbrauwpoeder en potlood is geen ideale combinatie met transpiratie, een gekleurde wenkbrauwgel zal beter blijven zitten.

Halflang haar? Paardenstaart, vlecht, knotje – draai het uit je gezicht voor een minder plakkerig gevoel.

Tip uit de tropen: loszittende kleding met enige dekking (lange broek, lange mouwen) voelt koeler dan kort en mouwloos.

Stewardessen die op warme bestemmingen vliegen zweren bij China Olie. Een paar druppels van deze pepermuntolie in je nek en het voelt drie kwartier tot een uur koel.

Rustig aan met koffie: cafeïne verhoogt de hartslag en het metabolisme waardoor je het alleen maar warmer krijgt. Thee is een betere optie: dit koelt het lichaam juist.

Kantoor zonder klimaatbeheersing? Ook al doet een ventilator alleen aan luchtverplaatsing, het kan wel prettig zijn op kantoor. Zet 'm ook een tijdje onder je bureau: koele voeten en koele benen helpen ook de bovenkant koeler te houden.

Ventilator + mistspray = 'Aaah...'

Alternatief: een flesje ijs eau de cologne in je tas.

Lampen geven veel warmte af – kunnen ze uit zonder je in je werk te belemmeren? Apparaten idem: misschien kunnen de printer, het kopieerapparaat en ongebruikte schermen worden uitgeschakeld als ze niet worden gebruikt?

Voldoende water drinken, kleine porties eten: hoe minder hard de spijsvertering hoeft te werken, hoe minder warm je het daarvan krijgt.

Werk je in een omgeving met louter kantoorkolossen en geen groen of schaduw, sla dan de lunchwandeling de komende dagen over – binnen zal het aangenamer zijn.

Als er geen levens op het spel staan, is het geen ramp om de komende dagen geen bergen te verzetten. Pas je tempo aan, doe de belangrijkste dingen in de ochtend en zet vanaf donderdag een standje bij, dan zal niemand klagen over je productie. 

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in