Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom dat dieetboek vandaag nog het raam uit kan

Doen we het niet (bijna) allemaal: ons op het nieuwste dieetboek storten zodra het is verschenen? In de hoop dat het ons eindelijk maar dan ook écht voor áltijd van die kilo's zal verlossen. Nou, dan hebben we nieuws voor je...  Geen enkel dieet werkt voor iedereen. Zelfs identieke tweelingen rea...

Waarom dat dieetboek vandaag nog het raam uit kan

Doen we het niet (bijna) allemaal: ons op het nieuwste dieetboek storten zodra het is verschenen? In de hoop dat het ons eindelijk maar dan ook écht voor áltijd van die kilo's zal verlossen. Nou, dan hebben we nieuws voor je... 

Geen enkel dieet werkt voor iedereen. Zelfs identieke tweelingen reageren anders op hetzelfde voedsel. Dat blijkt uit de grootste studie die hier tot nu toe naar gedaan is. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor iedereen die verdient aan telkens weer een nieuwe dieethype, die mensen zien hun miljoenen wellicht verdampen, maar het is goed nieuws voor iedere vrouw die steeds niet begrijpt waarom zij niet afvalt en haar vriendin(nen) wèl.

'Iedereen heeft een unieke manier om voeding te verteren en dat verklaart wellicht deels waarom universele dieetplannen, gebaseerd op gemiddelden, hun doel vak missen', zegt hoofdonderzoeker Tim Spector, professor genetische epidemiologie aan King’s College London. Zijn team bestudeerde twee weken nauwgezet de bloedsuiker, insuline- en vetgehaltes in het bloed na specifieke maaltijden bij 1.100 Amerikanen en Britten, van wie 60 procent identieke tweelingen. Ook hun slaapritme, de fysieke activiteit, de vetmassa en het microbioom (de vele micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten in onze darmen) werden met tests, stalen en 24-uurmonitoring in kaart gebracht.

Vier koekjes

De onderzoekers zagen onder meer hoe het aandeel vetten en koolhydraten in een maaltijd voor minder dan 40 procent de individuele reacties op die maaltijd kan verklaren. Met andere woorden: vermeldingen van calorieën en voedingswaarden op labels zeggen veel minder dan je denkt over wat jouw lichaam met pakweg vier van deze koekjes zal doen.

Ook hebben ze sterke aanwijzingen dat omgevingsfactoren zoals slaap, stress, beweging en ons hyperindividuele microbioom die verschillen kunnen verklaren. Zo blijkt dat het microbioom zelfs bij identieke tweelingen maar 37 procent overeenkomt en dat sommige mensen bijvoorbeeld steevast glucosepieken vertonen na een slechte nacht maar anders nooit.

App

Het zal jaren duren voor alle data geanalyseerd zijn, toch wordt er al gewerkt aan een app. Wat zou het mooi zijn als er op een dag een persoonlijk advies uitkomt gebaseerd op jouw lichamelijke reacties na het eten van een aantal maaltijden. 

De Belgische professor voedingswetenschappen Christophe Matthys (UZ Leuven) is blij met het onderzoek: 'Zeker voor mensen met aandoeningen als obesitas of prikkelbare-darmsyndroom is het interessant te weten hoe ze individueel op voeding reageren. Maar ook voor het brede publiek kan de gepersonaliseerde aanpak werken want dan kun je ook rekening houden met gewoontes en voorkeuren', aldus Matthys. 'Ook toont dit aan dat diëten die voedingsgroepen uitsluiten niet voor iedereen kunnen werken.' Wel merkt hij op dat het dus niet zo is dat een aantal algemene adviezen niet meer gelden. Zo blijft voldoende fruit en groenten eten gewoon erg belangrijk.

Bron: De Morgen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in