Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Voedselhysterie: wat kunnen we nog wél eten?

Het is toch even schrikken, dat je nu ook van een glaasje vers sap al buitengewone nare ziektes kunt krijgen. Zin en onzin op een rij. Hoezo, kun je kanker krijgen van vers sap? De universiteit van Parijs deed vijf jaar onderzoek onder 100.000 Fransen (naar wetenschappelijke normen is dit een gro...

Voedselhysterie: wat kunnen we nog wél eten?

Het is toch even schrikken, dat je nu ook van een glaasje vers sap al buitengewone nare ziektes kunt krijgen. Zin en onzin op een rij.

Hoezo, kun je kanker krijgen van vers sap?

De universiteit van Parijs deed vijf jaar onderzoek onder 100.000 Fransen (naar wetenschappelijke normen is dit een grote, relevante groep), waarvan er 2.200 de diagnose kanker kregen. De studie richtte zich specifiek op verse fruitsappen, en de vraag of deze net zo ongezond zijn als sappen met toegevoegde suikers.

Drankjes met veel suiker werken overgewicht in de hand en dat is weer een risicofactor voor kanker. In vers sap zit (net als in paksap) veel suiker: één glas verse jus staat ongeveer gelijk aan de calorieën van drie sinaasappels. Zo'n glas werk je sneller weg dan drie sinaasappels, zo krijg je meer suiker binnen dan goed is. Dit geldt overigens niet alleen voor sinaasappelsap, maar voor alle sappen.

Wat opvallend is aan de onderzoeksresultaten, is dat van de 2.200 mensen met kanker er 693 borstkanker hadden. Terwijl kanker als gevolg van overgewicht zich vaak ontwikkelt als prostaat- en darmkanker, zegt Ellen Kampman, specialist in de relatie tussen voeding en ziekte aan de Wageningen Universiteit, in de Telegraaf. Om dat te verklaren, is er volgens haar meer onderzoek nodig.

En nu? Het advies is om vooral water en ongezoete drankjes te drinken en fruit te consumeren als het daadwerkelijke fruit. Dus lekker een sinaasappel in partjes en niet geperst.

Vlees mag ook al niet meer…

Bewezen: vlees eten trekt een wissel op het klimaat. Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Het heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. 

Ook bewezen: teveel rood vlees en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren (ham, paté, worst) worden in verband gebracht met narigheid als een beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid. Zwarte randjes altijd even afsnijden en weggooien.

En nu? Onbewerkt mager vlees (kip, kalkoen) past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is echter niet nodig om vlees te eten, het is te vervangen door andere producten en er zijn plantaardige alternatieven die er sprekend op lijken.   

Twee keer ver week vis, toch?

Visvangst zorgt voor veel natuur en milieuproblemen. Er is veel overbevissing, bijvangsten zijn groot en zeebodems worden aangetast. Ook kweekvis zorgt voor milieubelasting. Vroeger was het advies twee keer per week vis eten, in de nieuwste richtlijnen van de Gezondheidsraad is dat bijgesteld naar 1 keer per week. En dan bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. 

Niet meer? Nee, met dat ene visje krijg je voldoende visvetzuren binnen en spaar je het milieu. Ook voor vis zijn smakelijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Tonyn van de Vegetarische Slager.

Is tarwe nog van de duivel?

Nee, tenzij je de pech hebt coeliaki te hebben (een nare auto-immuunziekte waarbij je glutenvrij moet eten) kun je gewoon granen met de bijbehorende gluten eten, bij voorkeur in de vorm van volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag.

En verder? Havermout en muesli doen het ook goed als vezelleveranciers. Voor allebei geldt: eet ze zo puur mogelijk, om onnodige vrije suikers (zoals in instant-havermoutzakjes en cruesli) te vermijden.

Niemand pakt me mijn wijntje af!

Maak een goed geïnformeerde keuze over alcohol. Het advies is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van 1 glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken dan 1 glas per dag heeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.

Serieus? De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Water is en blijft de beste keuze en daar valt ook best wat van te maken. 

Is er ook nog goed nieuws?

Neem gerust een handje ongezoute rauwe, gebrande of geroosterde noten (en voor het gemak rekent het Voedingscentrum daar ook pinda's toe, hoewel het peulvruchten zijn). Ze verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet. 

Tip! Voor wie op de calorieën let zijn peulvruchten een smakelijk alternatief: kikkererwten of tuinbonen husselen met kruiden en specerijen naar smaak, even roosteren in de oven en je hebt een borrelnootje 2.0. En verder graag gewoon door blijven ademen - van leven ga je dood, nietwaar?  

Foto's © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in