Khadija Arib groeide op in Marokko, kwam op haar vijftiende naar Nederland en beschikte over een enorm doorzettingsvermogen. Na MBO en HBO, studeerde ze in 1995 af als socioloog. Drie jaar later kwam ze voor de PvdA in de Tweede Kamer. En nu zwaait ze daar met de scepter. 

Arib maakt zich al jaren hard voor de rechten van de vrouw en gendergelijkheid (zo richtte de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland).

Article continues after the ad

Hoogste onderscheiding

Iets wat haar nu een prachtige hoge Franse onderscheiding oplevert. De kamervoorzitter mag zich vanaf nu Chevalier de la Légion d'Honneur noemen (vergelijkbaar met Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw).

 

Bijzonder compliment

"Het is een groot compliment aan de Tweede Kamer en aan de parlementaire contactgroep Frankrijk. Maar ook voor mij persoonlijk is het eervol. Mijn jeugd in Marokko was doordrenkt met de Franse taal en cultuur. De combinatie van mijn werk en mijn jeugd, het heden en mijn verleden, maken deze onderscheiding voor mij zo bijzonder", zei Arib in d'r speech.

Bron: ANP Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in