Het is eigenlijk elke dag een beetje dierendag. Bekende Nederlanders en hun huisdier, onvoorwaardelijke liefde.

1. Bridget Maasland en Zack


Bridget staat bekend ais een enorme dierenvriend. Ze is medeoprichter van stichting DutchyPuppy en zet zich al jaren in voor (zwerf)honden.
Haar hond Zack is gered uit een prullenbak op Ibiza. Bridget: "Liefde op het eerste gezicht".

2. Renate en Winston Gerschtanowitz en Obi


De eerste dierendag voor OBI, de jonge Australian Labradoodle van Renate Gerchtanowitz. Een hond met smaak noemt Renate OBI nadat hij zijn kleine tandjes had gezet in de peperdure Chanel-schoenen van haar.

3. Femke Halsema en Nono

Femke Halsema - de burgemeester van Amsterdam - is gek op Nono, haar bruine labrador. Heerlijk wandelen en genieten van de natuur. 

4. Yvon Jaspers en TommyPresenteerde Yvon vroeger Boer zoekt vrouw alleen nu komt ze bij alle boeren met haar trouwe viervoeter Tommy. Tommy begint al een echte ster te worden en ontvangt veel fanmail. Honden zitten verliefd voor de tv als Tommy verschijnt.

5. Loretta Schrijvers en Flip


Flip, de hond van Loretta Schrijver, gaat elke dag mee naar de opnames van Koffietijd. Flip is de allemansvriend van alle gasten en zien we in elke uitzending door het beeld lopen. 

De laatste jaren is deze vorm van feestelijk dineren echt in opkomst. En hoewel je ons gerust wakker mag maken voor een fijn diner of souper, is er wel wat te zeggen voor zo'n 'lopend diner'. 

Zeker bij grotere gezelschappen is een walking dinner een aanrader. Je gasten kunnen zich vrij bewegen en zo meerdere mensen spreken en jij ook. Met de goede voorbereiding kun jij je helemaal richten op de gastvrijheid tijdens de avond.

1. Cateraar

Tenzij je echt ster in de keuken bent, adviseren wij om bij groepen van meer dan 10 personen voor een cateraar of traiteur te kiezen. Laat het koken lekker over aan de professionals en richt je helemaal op je gasten.

2. Assortiment

Zorg voor een divers assortiment en vraag bij je uitnodiging aan je gasten om allergieën te melden. Voldoende keuze in vis-, vlees en vegetarische gerechtjes komt de sfeer ten goede.

3. Soort gerechten 

Kies voor kleine porties en goed te hanteren gerechtjes, niemand zit te wachten op een gerecht dat moeilijk te eten is en risico geeft op gerommel of vlekken.

4. Signature cocktail

Laat behalve bubbels, wijn, bier en fris ook een signature cocktail serveren, exclusief voor de avond met een knipoog naar een eventueel thema. Dat soort details blijven de gasten bij.

5. Soort tafels

Plaats zowel zittafels als statafels. Bij een walking dinner vinden sommige mensen het prettig om een hapje staand aan een tafel te nuttigen, terwijl andere mensen daar juist helemáál niet van houden en hun gerecht gewoon zittend willen eten.

Zeker als het een gerechtje is dat je moet snijden, is het prettig als je gasten dit niet onhandig met één hand hoeven te doen.

6. Verschil tussen walking dinner en buffet

Bij een buffet zijn de gerechten over het algemeen iets groter en eten mensen zittend aan tafel. Bij een walking dinner zouden de gerechtjes allemaal heel handzaam en makkelijk uit een hand te eten moeten zijn. Denk aan canapé's, blini's en sushi bijvoorbeeld.

7. De ruimte

Zorg voor voldoende tafels en spreiding van de gasten, want niemand wil hutjemutje op zijn buurman of buurvrouw iets eten. Dat zorgt ook voor onhandig gedoe met glazen en borden in dezelfde hand of gasten die elkaar aanstoten.

Door de plaatsing van je tafels en het spelen met gordijnen als natuurlijke 'muren' om een ruimte desgewenst groter of kleiner kan maken, is een aanrader. Of plaats pas extra tafels bij als het was drukker wordt zodat je goed zicht houdt op de verdeling en de ruimte.

Als je met een goede cateraar werkt, worden je veel van dit soort zorgen uit handen genomen, maar evengoed is het een goede checklist om voor te bespreken zodat je op de avond zelf niet verrast wordt.

Veel plezier!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Culinair Nederland zit maandag 17 december op het púntje van hun stoel tijdens de uitreiking van de Michelinsterren voor 2019. Wie krijgt er één bij, wie verliest een ster en krijgen we er een driesterrenrestaurant bij?

Vorig jaar haalde Manoir Restaurant Inter Scaldes hun derde ster en voegde zich in het rijtje van restaurants op Neerlands' bodem met de hoogste haalbare score naast De Librije en De Leest.

Het ligt daardoor niet in de lijn der verwachting dat er dit jaar ergens weer een derde ster valt. De restaurantgids van de bandengigant is niet zo kwistig met de hoogste score, hoewel er meerder tweesterren restaurants al jaren aan de deur kloppen, dus wie weet?

5 restaurants die wij tippen voor een Michelinster

We zijn dól op goed eten en een ster is een welkome graadmeter. Hier 5 restaurants waar we het laatste jaar gegeten hebben die wat ons betreft een Michelinster verdienen.

1. De Loohoeve

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beetroot snack 🍂

Een bericht gedeeld door De Loohoeve (@deloohoeve) op

De Loohoeve maakt grote sprongen dit jaar. JRE riep ze al uit tot Restaurant van het jaar en Chefs Marleen en Jeroen Brouwer werden ook al gevolgd voor het programma De Nieuwe Garde. In restaurantgids Lekker zijn ze de grootste stijger met 17 plekken naar nr. 83.

Maar wat wil je ook met een koppel dat hun culinaire sporen verdiende bij  De Librije, ’t Schultenhues en Latour? Misschien is het voor een ster nog te vroeg, maar reserveer dan zéker snel een tafeltje, want het lijkt een kwestie van tijd voordat ze 'm hebben.  

2. Restaurant 212

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Restaurant 212 (@restaurant.212) op

Tweesterren Richard van Oostenbrugge en zijn rechterhand Thomas Groot verlieten vorig jaar restaurant Bord'eau om hun eigen restaurant 212 te beginnen.

Het was toen nog te vroeg voor een ster, maar dat ze er in ieder geval eentje terugkrijgen in het fijne restaurant waar 25 personen per avond aan mogen schuiven bij de chefs, lijkt een zekerheidje.

3. Olivijn

Menno Post haalde bij de Bokkendoorns twee sterren binnen. Zijn nieuwe restaurant Olivijn in Haarlem is nog maar kort open, maar we verwachten dat Michelin wel vertrouwen heeft in zijn kookkunsten en wij ook!

4. Daalder

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Best way to start the week #amuses #jordaandistrict #daalderamsterdam #gaultmillau #michelinguide

Een bericht gedeeld door Daalder (@rest_daalder) op

Chef/eigenaar Dennis Huwaë kookte jaren op tweesterrenniveau als Chef de quisine van 't Brouwerskolkje en &samhoud places (nu &Moshik).

Vorig jaar maakte hij de overstap naar Daalder om zijn eigen koers te varen en wij denken dat dat met een Michelinster beloond wordt. Ook hij werd voor de documentaire De Nieuwe Garde gevolgd dus hij staat op de kaart. 

5. Meliefste

Ze grepen vorig jaar nét naast een Michelinster, maar werden wel uitgeroepen tot beste nieuwkomers; Anuschka en Thijs Meliefste. Met zo’n achternaam zouden wij ons restaurant er ook naar vernoemen.

Thijs gebruikt zo veel mogelijk gerechten van het land en de omgeving en serveert ze als stralend middelpunt. Uitzonderlijk in eenvoud. Het is een reis naar Wolphaartsdijk meer dan waard.

En verder?

Ook voor La Rive houden we onze 'fingers crossed'. Het klassieke restaurant in het Amsterdamse Amstel Hotel heeft absoluut de statuur. Twee jaar geleden werd hun de Michelinster ontnomen, wij hopen dat ze 'm dit jaar weer terugverdienen.

Ook Schilo van Coevorden van Taiko in het Conservatoriumhotel heeft ons dit jaar al meerdere malen met zijn gerechten in vervoering gebracht.

Wij gaan duimen!

Beeld: De Loohoeve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in