Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oeps, opgepast: Van bubbels word je sneller tipsy

Een glaasje bubbels, wie is er niet dol op? Champagne natuurlijk, maar van een knisperende cava, prosecco of crémant worden we ook heel blij. Alleen opgepast, want het is nu bewezen: van die bubbels word je sneller dronken. Snel een beetje tipsy na een paar slokjes van de gouden godendrank? Dat z...

Oeps, opgepast: Van bubbels word je sneller tipsy

Een glaasje bubbels, wie is er niet dol op? Champagne natuurlijk, maar van een knisperende cava, prosecco of crémant worden we ook heel blij. Alleen opgepast, want het is nu bewezen: van die bubbels word je sneller dronken.

Snel een beetje tipsy na een paar slokjes van de gouden godendrank? Dat zit niet tussen je oren.

Bij een onderzoek uit 2001 waar deze conclusie op gebaseerd is, kregen 12 mensen op een feestje ieder twee glazen champagne. De exacte hoeveelheid werd afgestemd op hun gewicht, zodat iedereen dezelfde hoeveelheid alcohol binnen kreeg.

Met en zonder belletjes

Bij de ene helft van de feestgangers werd de champagne eerst stevig doorgeroerd met een klopper zodat de bubbels zo goed als weg waren. De andere helft kreeg de champagne gewoon meteen uit de fles.

Het opvallende resultaat was dat het alcoholpromillage bij de mensen die de champagne uit de fles dronken, sneller steeg dan de mensen wij wie de champagne eerst geroerd was.

Een week later, werd hetzelfde experiment gedaan, maar werden de groepen verwisseld. Met hetzelfde resultaat. Het verschil in promillage was ook best goed waarneembaar.

Het glas maakt ook verschil

Het vermoeden is dat de bubbels ervoor zorgen dat de alcohol sneller in je bloedstroom komt.

Toch lekker aan de prosecco? Als je er niet te snel beschonken van wilt worden, kun je het beter uit een gewoon wijnglas (een bourgogneglas bijvoorbeeld) drinken dan uit een flute. Doordat er meer zuurstof bij komt, vergaat het effect van de belletjes een beetje.

Maar ja, zo’n flute staat ook gewoon heel stijlvol en het oog wil ook wat. Dan maar een glaasje minder.

Beeld: iStock. Bron: Cosmopolitan UK

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in