Gisteravond vertelde Michelle Obama haar verhaal in een volle Ziggo Dome met een inspirerende boodschap voor ons allemaal. Nouveau's online editor Caroline Griep was erbij.

Becoming. Gisteravond in de Ziggo Dome. De kans om Michelle Obama in real life te zien laat ik niet aan me voorbijgaan, ook al kon ik met mijn ernstige hoogtevrees alleen nog kaartjes in de nok krijgen. Dus daar zit ik met knikkende knieën, ik durf nauwelijks te bewegen. Ik denk aan die andere inspirerende presidentsvrouw, Eleanor Roosevelt, met haar beroemde quote: ‘Do one thing every day that scares you’. De zaal stroomt vol. Er klinkt keiharde muziek van andere powervrouwen, zoals Lady Gaga. Als opwarmertje zien we foto’s van Michelle, op het podium vertellen mensen wat they’ll become. Barack vertelt in een filmpje ontspannen en met humor over zijn vrouw en dan is ze daar zelf: Michelle Obama. Voor ze een woord heeft gezegd, krijgt ze al een staande ovatie. 

Article continues after the ad

Openheid

‘Ik weet niet goed hoe ik anders kan zijn dan open’, zegt ze tegen de interviewster. En open is ze. Ze vertelt over de kleine Michelle Robinson die opgroeide aan de South Side van Chicago en over haar ouders die er altijd waren en haar en haar broer stimuleerden. Over haar wil om uit te blinken en over de uitdagingen die ze als ze goedgebekt zwart meisje het hoofd moest bieden op Princeton en Harvard en ook later in haar loopbaan. Over de te laat komende stagiair toen ze advocaat was. Die volhardend haar hart veroverde en haar bij zijn huwelijksaanzoek misschien geen geld maar dan toch in elk geval een interessant leven beloofde.

Politiek ongevaarlijk

Om het haar in het écht te horen vertellen: wow! Met humor en zonder enige schroom gaat het van het ambitieuze grietje dat een Saab op haar wensenlijstje had staan tot haar problemen met zwanger raken. Ze vertelt hoe het was om een uitgeputte jonge moeder te zijn met een man die er steeds vaker niet was, hoe ze in het Witte Huis niet wilde dat haar dochters opgroeiden met bediendes in smoking om zich heen en hoe ze voor zichzelf zocht naar een manier om zich als First Lady nuttig te maken. ‘Een moestuin was politiek volstrekt ongevaarlijk’. En ze trekt er een gezicht bij, omdat dit zogenaamd onschuldige plan er mooi wel voor heeft gezorgd dat miljoenen Amerikaanse kinderen nu gezonder te eten krijgen op school.

Hoop en optimisme

‘Open up’ wil ze ons meegeven. ‘Het gaat niet om mijn verhaal. Ik vertel het omdat ik hoop dat jullie je ermee verbinden. Het gaat om ons allemaal. We moeten elkaar meer verhalen vertellen om ons goed te kunnen voelen over onszelf. Laten we ons kwetsbaar opstellen, laten we dapper zijn en onszelf en de volgende generaties hoop geven. Er is niet één manier de juiste, het gaat om al onze verhalen. Er zal altijd hoop en optimisme zijn. 

Tien miljoen boeken heeft ze inmiddels verkocht, Becoming is op weg om de best verkopende mémoires ooit te worden. Ik ben bijna jaloers op je als je het nog niet hebt gelezen...

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in