Vier op de tien Nederlanders voelen zich in de winter minder energiek dan in de zomer. Geen wonder, het weer werkt niet mee – we komen veel minder buiten en een tekort aan vitamine D ligt op de loer – maar we slapen ook massaal slecht. 

Meer energie krijgen door beter te slapen: het klinkt zo logisch, maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sterker, het lijkt steeds moeilijker te worden.

Zoveel te doen

“Dat is het punt: de samenleving verandert razendsnel, we hebben zóveel dingen te doen,” zegt slaapcoach Kees Kwakman. “We moeten werken, vrienden bezoeken, social media checken, afleveringen kijken op Netflix: we zijn er maar druk mee met z'n allen. We willen overal bij zijn en het kind van de rekening is vaak de slaap.”

Weg met die iPad

“Mensen weten echt wel hoe belangrijk slaap is, maar niet waarom je anderhalf uur van tevoren geen iPad meer moet kijken. Het blauwe licht dat het scherm uitstraalt, blijft de ogen prikkelen en dat beïnvloedt de werking van de pijnappelklier. En juist die klier reguleert mede de slaap.

Als het licht blijft, gaat er geen seintje naar de pijnappelklier en wordt er geen melatonine aangemaakt. Melatonine is het hormoon waardoor we slaperig worden als het donker wordt.” Tel uit je slaapgebrek.

Slaapplan

Kwakman adviseert zijn cliënten die moeite hebben met in slaap vallen, 's nachts wakker liggen of te vroeg wakker worden, om een 'slaapplan' te maken. 

Je brein moet tot rust komen en heeft daar dus anderhalf uur voor het slapengaan voor nodig.

Bouw in die tijd je dag af:

  • Ruim wat op.
  • Schrijf dingen waar je meer tijd aan wilt besteden op een piekerbriefje.
  • Check even of alle deuren op slot zijn.
  • Lees een ontspannend boek.
  • Leg vast je kleren klaar voor de volgende dag.

Dat zijn allemaal dingen waarvoor je niet veel denkkracht nodig hebt, maar het ruimt wél op in je hoofd.

Het zal voor sommigen afkicken worden, slapen zonder scherm, maar je krijgt er een stoot energie voor terug.

Om de aandacht te vestigen op haar boek Becoming, liet Michelle een paar nooit eerder vertoonde familiekiekjes zien.

Michelle’s boek verschijnt pas in november, maar de cover is al gemaakt en die liet ze dan ook graag zien op Instagram, begeleidt met een paar bijzondere jeugd- en familiefoto’s.

Op Twitter schreef ze: As I prepare to share Becoming this fall, I hope you’ll also think about your own story, and trust that it will help you become whoever you aspire to be. Your story is what you have, what you will always have. It is something to own.

Home has always been where our family is..., schrijft Michelle.

De jonge Michelle

En daarom volgden op insta een paar foto’s die haar hebben gemaakt tot wie ze is geworden. Eentje van de bruiloft in 1992, een jeugdfoto met haar vader Fraser en moeder Marian en een pic van begin jaren tachtig op Princeton. Wij kijken uit naar het boek. Maar de foto’s hebben we lekker al.

 

Tijdens de handelsmissie in India droeg minister Kaag gisteren een fantastische statement-jurk: stijlvol en gemaakt van textielafval...

Style has no age, en Sigrid Kaag (57), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is daar het voorbeeld van. Tijdens de grootste Nederlandse handelsmissie aan India droeg ze gisteren een prachtige jurk, ontworpen door topdesigner Ronald van der Kemp, maar gemaakt van textielafval. Dit om aandacht te vragen voor de noodzaak en mogelijkheden om duurzaam te produceren in de textielsector. 

Voor iedereen

Het is nu namelijk mogelijk om honderd procent gerecyclede, kwalitatief goede kleding te maken van textielafval. Modemerken en textielbedrijven kunnen vanaf nu dus volledig duurzame kleding maken. Circulaire kleding heet dat, en Sigrid Kaag droeg gisteren het allereerste model om een punt te maken. Punt gemaakt. Topactie!

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je hier in!