Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Let op: de klok gaat weer naar Wintertijd

In de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober, gaat de klok weer een uur achteruit naar Wintertijd. maar waarom eigenlijk? En hoe wen je er het makkelijkst aan? Hier een paar tips voor een goede nachtrust. Over het algemeen heeft men iets meer last van de overgang naar Zomertijd dan na...

Let op: de klok gaat weer naar Wintertijd

In de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober, gaat de klok weer een uur achteruit naar Wintertijd. maar waarom eigenlijk? En hoe wen je er het makkelijkst aan? Hier een paar tips voor een goede nachtrust.

Over het algemeen heeft men iets meer last van de overgang naar Zomertijd dan naar de Wintertijd. In de winter krijg je gevoelsmatig een uurtje extra.

Maar sommige mensen kunnen er toch wel een paar dagen last van hebben

HIER EEN PAAR TIPS VOOR EEN SNELLE GEWENNING:

  • Begin wat eerder met je aanpassing. Zet je klok op zaterdagavond alvast een halfuurtje terug. Nu werkt je telefoon daar niet aan mee, maar gevoelsmatig kan het wel schelen.
  • Een halfuur voordat je gaat slapen, gaan alle schermen uit. Het licht van je telefoon, tablet of televisie zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt (slaaphormoon). Je zegt als het ware tegen je lijf dat het nog geen tijd is om te slapen. Lees liever nog even boek voordat je je kussen opzoekt en sluit de gordijnen alvast.
  • Vergeet je snooze-button! Zorg, als je wekker gaat, dat je meteen opstaat, van snoozen gaat de aanpassing alleen langzamer.
  • Het aanmaken van je slaaphormoon moet stoppen (al zegt je lijf néééé, nog heel even). Zorg daarom voor licht als je wakker wordt. Gordijnen open (als het al licht is) en laat je ogen weer langzaam wennen aan wat licht.
  • Doordat de klok achteruit gaat 'krijg' je gevoelsmatig een extra uurtje slaap, maar die vlieger gaat alleen op als je ook op je 'normale' tijd naar bed gaat. Dus niet langer opblijven, omdat het nog geen bedtijd is.

ZOMER- EN WINTERTIJD, WAAROM EIGENLIJK?

In landen rondom de evenaar doen ze helemaal niet aan het verzetten van de klok. Nu zijn hun seizoenen ook minder uitgesproken dus je merkt minder verschil dan in Europa en Noord-Amerika. In de jaren '70 werd de Zomertijd in het leven geroepen.

Door meer gebruik te maken van daglicht, werd bespaard op elektrisch licht, in de oliecrisis was dat belangrijk. Nu dat niet meer het geval is, gaan steeds meer stemmen op om het halfjaarlijks verzetten van de klok te staken.

KLOK VOOR- OF ACHTERUIT?

Ezelsbruggetje: In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.