Na het superinspannende planken is er nu een leukere rage: kaasplanken!

Rages op social media geven altijd een actueel (en vaak grappig) beeld van de tijdgeest. En als reactie op een niet aflatende stroom kiekjes van exotische bestemmingen, planken (topfitte types die laten zien dat ze hun lichaam zo recht als een plank kunnen houden), designertasjes en bikinikiekjes heeft nu het nederige kaasplankje online de macht gegrepen.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Montana Woodworking (@bigtimberbluepine) op

Met een hompje Goudse en een trosje druiven kom je tegenwoordig echter niet meer weg. Het Nieuwe Kaasplankje is een visueel feest met brokken honingraat, granaatappelpitjes, verse volmaakt rijpe vijgen, paarse worteltjes en eetbare bloemen. Je serveert, kortom, het equivalent van een 16de eeuws stilleven. Maar pas nadat het ideaal belicht is voor een foto op Instagram, uiteraard.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ▪️A PINCH OF THIS ▪️ (@apinchofthis) op

Met hashtags als #cheeseboard en #cheeseboarding zijn 'cheesefluencers' hard bezig kaas op te stoten in de vaart der volkeren. Kniesoor die op het vetgehalte let; kaas is koolhydraatvrij in een tijd dat veel mensen minder suikers proberen te eten. Het bevat zowaar wat calcium ('Het is gezónd, toch?') en het kan zich in smaak, soort en rijping meten met de wereld van wijn, dus heerlijk om je in te verdiepen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door LovebyLove Cheese Boards AZ (@lovebylovecheeseboards) op

Wat zijn nu precies de spelregels voor zo'n modern kaasplankje? Reken op 100 g per persoon en het adagio  'something hard, something soft, something goat, something blue'. Hard kaasje, zacht kaasje, geitenkaasje, schimmelkaasje, dus. Te eten van mild naar pittig.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door LovebyLove Cheese Boards AZ (@lovebylovecheeseboards) op

Een nieuwe regel is dat de stukjes kaas voorgesneden worden om mooie patronen te kunnen leggen. Dit is best een uitkomst, omdat iedereen zo gewoon een stukje kan pakken en je niet zit met verkeerde messen en verminkte kaasjes (en barbaren die, shock & horror, de neus van de brie snijden).

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Grate Boards (@grateboards) op

Verder op het plankje minipotjes chutney en vijgencompote. En hoewel het vloeken in de vegakerk is, heeft het moderne kaasplankje te maken met een ham- en salami-invasie.

Als contrast worden bijvoorbeeld zwarte houtskoolcrackers die in een fotogeniek 'riviertje' worden gelegd. Geef toe, het is een volwassen verademing na #pantryporn (een volmaakt ingerichte voorraadkast) en het mierzoete #unicorntoast.

Openingsfoto © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in