Wie goed doet, goed ontmoet is de gevleugelde uitspraak. Deze beroemde vrouwen hebben goed begrepen dat je je bekendheid in kan zetten voor het goede doel. En dat doen ze ieder op hun eigen manier voor doelen die hen aan het hart gaan.

Audrey Hepburn

More content below the advertising

Als kind maakte Audrey aan den lijve de gevolgen van WOll. Ze was voor haar eten en medicijnen afhankelijk van giften. Dat bewoog haar ertoe om na haar filmcarrière Goodwill Ambassadeur van Unicef te worden.

Ze reisde heel de wereld over om probleemgebieden te bezoeken, daar hoop te brengen en bewustzijn te creëren, zelfs toen ze ook al aan kanker leed.

Jennifer Lopez

Startte samen met haar zussen haar eigen stichting; de Lopez Family Foundation. Ze maken zich sterk voor goede en betaalbare zorg voor moeders en kinderen en gezonde voeding.

Ze richten zich voornamelijk op Jennifer’s geboortegrond, The Bronx in New York. Naast haar eigen stichting is Jennifer ook Global Advocate for Girls and Women voor de Verenigde Naties.

Dolly Parton

Dolly groeide op in de arme wijken in de bergen bij Tennessee. Toen ze eenmaal beroemd en rijk werd, wilde ze dan ook iets doen voor dat gebied en de mensen daar.

Ze startte de Imagination Library, bedoeld om kinderen de liefde voor lezen en leren bij te brengen. Elke maand stuurt de Library een boek naar kind. Inmiddels is de stichting behoorlijk gegroeid en versturen ze boeken door heel Amerika en Groot-Brittannië.

Elizabeth Taylor

Tijdens haar leven werd Elizabeth hét gezicht en de grote voorvechter van de strijd tegen AIDS dat in die tijd nog behoorlijk in het verdomhoekje zat.

Nadat haar goede vriend Rock Hudson aan de ziekte bezweek, besloot ze zich vol op het bestrijden van de ziekte te werpen door bewustzijn te vergroten en vooral veel geld in te zamelen.

Haar eigen stichting Elizabeth Taylor AIDS Foundation kan nog jaarlijks leunen op de 25 % van haar portretrechten die ze na haar dood naliet.

Oprah Winfrey

Behalve het doneren aan goede doelen, volgends The Giving Back Fund zo’n 41 miljoen in 2010, startte Winfrey de Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls in Zuid Afrika in 2007.

Dit was bedoeld om meisjes uit achterstandswijken een opleiding te geven. De meiden moeten na hun opleiding zelf ook weer teruggeven aan hun omgeving door vrijwilligerswerk te doen.

Angelina Jolie

Als het aan haar lag, acteerde ze helemaal niet meer, maar zette ze zich alleen nog maar in voor goede doelen. Maar ze weet ook wel dat juist haar bekendheid een goed gereedschap is voor meer aandacht.

Tijdens het filmen van Tomb Raider in Cambodja eind 2000 werd Jolie zich voor het eerst persoonlijk bewust van wereldwijde humanitaire crises. Inmiddels zet ze zich al jaren in voor de VN, is ze Goodwill Ambassador en geeft ze les aan de London School of Economics over het effect van oorlog op vrouwen.

Mariska Hargitay

In haar rol van detective Olivia Benson in Law & Order: SVU kwam Mariska veel te weten over seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen. Zelfs zoveel dat ze besloot zich in te zetten voor de bestrijding ervan.

Ze realiseerde zich, door de brieven en mails die kreeg van slachtoffers dat er geen veilige plek was voor deze vrouwen om over hun ervaringen te praten en te verwerken wat hun overkomen was.

Daarom startte ze The Joyful Heart Foundation om een beetje licht te brengen in de duisternis van die slachtoffers.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het lijkt nog de dág van gisteren dat we voor het eerst kennismaakten met Katja Schuurman in haar rol van Jessica in Goede Tijden Slechte Tijden. Houd je vast, dat was 1994. Katja was toen 19! Vandaag blaast deze prachtige powervrouw 44 kaarsjes uit. We vroegen haar naar 

Welke reis is je zelf het meest bijgebleven en waarom?

More content below the advertising

Curaçao, omdat mijn moeder daar vandaan komt en we vroeger eens in de paar jaar mijn opa en oma daar opzochten. Andere jaren gingen we naar Frankrijk of Spanje, dus op Curaçao ging er een nieuwe wereld voor me open. Die van bbq-en op het strand, met een jeep crossen langs reuzecactussen en de wilde zee bij Boca Tabla, en uren luieren op de porch.

Op welke plek, voel je je het meest gelukkig?

In de natuur. Het liefst zonnig en ruig. De zee maakt me het meest gelukkig. Een van mijn lievelingslanden is dan ook Costa Rica; brede woeste stranden direct grenzend aan een prachtig regenwoud en dan te paard!

Jij en Freek hebben ook veel mooie reizen en herinneringen samen, stel je zou een print ontwerpen die een herinnering van één van jullie reizen omschrijft, hoe ziet dit eruit en kun je er iets over vertellen?

Als ik de herinneringen van Freek en mij in een print zou vertalen, zou deze stoer zijn met een gevoel van rust. Freek en ik nemen prachtige herinneringen mee van onze reizen – deze zijn avontuurlijk in combinatie met een gevoel van rust en vrijheid.

Dit zou ik ook in de blouse vertalen. Met hem voelt het echt alsof we samen de wereld aan kunnen.

Of een print met lekker eten erop, wie wil dat nou niet!

Wat is het beste kledingadvies wat je van je moeder hebt ontvangen en geef je Sammie ook wellicht mee?

Laat je niet teveel leiden door mode, maar draag wat bij je past en waarin je je fijn en dus sterk en gelukkig voelt.

Katja presenteert vandaag, op haar verjaardag haar eerste kledinglijn: POM by Katja.

Dus dubbel gefeliciteerd!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Een strakke buik betekent niet automatisch dat je goed in je vel zit. Maar het helpt wel. Wij dachten dat we goed bezig waren, maar met deze fitness- en dieetmythes rekenen wij maar al te graag af.

Wil je een strakke buik: Trainen en diëten

Fitness-expert James Stirling zegt dat er geen ‘geheim’ is voor een sixpack, trainen en gezond eten zijn het devies. Zo doe je dat:

More content below the advertising
  • Krachttraining om spieren te kweken die vet verbranden.
  • Je core trainen om je buik en rugspieren te versterken
  • Meer dagelijkse beweging in je dag stoppen (neem de tram, boodschappen met de fiets etc)
  • Zorg ervoor dat je een calorie-arm dieet volgt, zodat je die sixpack ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Als je alleen maar lijnt, word je alleen maar een dunnere versie van jezelf. Als je meer spieren wilt kweken, zal je daar toch echt voor moeten trainen.

Mythe 1: Je moet naar de sportschool

Volgens James kan je prima thuis aan je core werken. Je hebt er in principe geen apparatuur voor nodig, behalve een goed yoga-matje. Sit-ups en crunches kun je gewoon thuis doen. Je kunt dat zwaarder maken door een gewicht op je borst vast te houden terwijl je ze doet.

En op YouTube zijn enorm veel video’s te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je op een veilige manier de oefeningen doet.

Mythe 2: Je mag geen koolhydraten meer eten

Als je veel traint, zijn koolhydraten belangrijk voor je spieropbouw. Je kan met een gevarieerd eetpatroon net zo veel resultaat boeken als met een koolhydraat-arm dieet.

Als je te weinig koolhydraten eet, voel je je slap, volgens de fitness-expert, en daardoor wordt het een stuk moeilijker om je dieet en trainingsschema vol te houden.

Mythe 3: Je mag geen suiker en alcohol

Het sociale aspect van uit eten gaan, het plezier wat je daaraan beleeft en jezelf af en toe belonen met iets wat je heel erg lekker vindt, ook al zit er suiker in, vindt Steve geen ramp.

Volgens hem ben je eerder geneigd om je trainingsschema en dieet op te geven als je jezelf alles wat je lekker vindt ontzegt, dan wanneer je jezelf af en toe iets gunt. Maar als gewicht verliezen een doel op zich is, zal je dit wel goed in de gaten moeten houden.

Als je doordeweeks gezond en gebalanceerd eet en op zaterdag een keertje lekker los gaat, is dat echt geen probleem. “Dat hoort bij het leven.”

Mythe 4: Cardio is een must als je abs wilt

Je hoeft heus geen uren op de loopband of fiets om je buikspieren te trainen. Het kán wel helpen bij vetverlies, maar overdrijf het niet. Het risico als je net begint, is dat je heel veel gaat cadiotrainen en weinig calorieën eet. Dan ben je binnen no time opgebrand.

Mythe 5: Je moet streven naar een laag vetpercentage

Onzin, zegt Steve. Je kan niet continu vet blijven verliezen. Gezond en gebalanceerd eten is belangrijk. Vet hoort daar ook bij, ook als je strak in je vel wil zitten.

Te weinig vet kan zelfs invloed hebben op je menstruatie. En je vetverdeling is voor iedereen anders. Het is echt belangrijk om te kijken wat bij jou en jouw lichaamsbouw past

Wat help wel? Een vetarm dieet

Zoals eerder gezegd, als je geen vet kwijt raakt, ga je die getrainde spieren nooit zien. Je hoeft daarvoor heus niet superstreng te diëten, maar let wel op wat je eet.

Het belangrijkste is dat je meer calorieën verbrandt dan dat je eet én dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Er zijn verschillende apps, bijvoorbeeld die van het voedingscentrum, waar je dat op bij kan houden.

Beeld: unsplash. Bron: cosmopolitan.uk

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in