Wie goed doet, goed ontmoet is de gevleugelde uitspraak. Deze beroemde vrouwen hebben goed begrepen dat je je bekendheid in kan zetten voor het goede doel. En dat doen ze ieder op hun eigen manier voor doelen die hen aan het hart gaan.

Audrey Hepburn

Article continues after the ad

Als kind maakte Audrey aan den lijve de gevolgen van WOll. Ze was voor haar eten en medicijnen afhankelijk van giften. Dat bewoog haar ertoe om na haar filmcarrière Goodwill Ambassadeur van Unicef te worden.

Ze reisde heel de wereld over om probleemgebieden te bezoeken, daar hoop te brengen en bewustzijn te creëren, zelfs toen ze ook al aan kanker leed.

Jennifer Lopez

Startte samen met haar zussen haar eigen stichting; de Lopez Family Foundation. Ze maken zich sterk voor goede en betaalbare zorg voor moeders en kinderen en gezonde voeding.

Ze richten zich voornamelijk op Jennifer’s geboortegrond, The Bronx in New York. Naast haar eigen stichting is Jennifer ook Global Advocate for Girls and Women voor de Verenigde Naties.

Dolly Parton

Dolly groeide op in de arme wijken in de bergen bij Tennessee. Toen ze eenmaal beroemd en rijk werd, wilde ze dan ook iets doen voor dat gebied en de mensen daar.

Ze startte de Imagination Library, bedoeld om kinderen de liefde voor lezen en leren bij te brengen. Elke maand stuurt de Library een boek naar kind. Inmiddels is de stichting behoorlijk gegroeid en versturen ze boeken door heel Amerika en Groot-Brittannië.

Elizabeth Taylor

Tijdens haar leven werd Elizabeth hét gezicht en de grote voorvechter van de strijd tegen AIDS dat in die tijd nog behoorlijk in het verdomhoekje zat.

Nadat haar goede vriend Rock Hudson aan de ziekte bezweek, besloot ze zich vol op het bestrijden van de ziekte te werpen door bewustzijn te vergroten en vooral veel geld in te zamelen.

Haar eigen stichting Elizabeth Taylor AIDS Foundation kan nog jaarlijks leunen op de 25 % van haar portretrechten die ze na haar dood naliet.

Oprah Winfrey

Behalve het doneren aan goede doelen, volgends The Giving Back Fund zo’n 41 miljoen in 2010, startte Winfrey de Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls in Zuid Afrika in 2007.

Dit was bedoeld om meisjes uit achterstandswijken een opleiding te geven. De meiden moeten na hun opleiding zelf ook weer teruggeven aan hun omgeving door vrijwilligerswerk te doen.

Angelina Jolie

Als het aan haar lag, acteerde ze helemaal niet meer, maar zette ze zich alleen nog maar in voor goede doelen. Maar ze weet ook wel dat juist haar bekendheid een goed gereedschap is voor meer aandacht.

Tijdens het filmen van Tomb Raider in Cambodja eind 2000 werd Jolie zich voor het eerst persoonlijk bewust van wereldwijde humanitaire crises. Inmiddels zet ze zich al jaren in voor de VN, is ze Goodwill Ambassador en geeft ze les aan de London School of Economics over het effect van oorlog op vrouwen.

Mariska Hargitay

In haar rol van detective Olivia Benson in Law & Order: SVU kwam Mariska veel te weten over seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen. Zelfs zoveel dat ze besloot zich in te zetten voor de bestrijding ervan.

Ze realiseerde zich, door de brieven en mails die kreeg van slachtoffers dat er geen veilige plek was voor deze vrouwen om over hun ervaringen te praten en te verwerken wat hun overkomen was.

Daarom startte ze The Joyful Heart Foundation om een beetje licht te brengen in de duisternis van die slachtoffers.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in