Trend: zeewiertagliatelle
Trend: zeewiertagliatelle

Broccoli is helemaal passé, allemaal aan het jackfruit!

Niet de foodies die hun eten zo mooi mogelijk op Instagram proberen te krijgen bepalen voedseltrends, maar vernieuwende topkoks die geobsedeerd zijn met eten en wat ze daarmee kunnen doen. The Hartman Groep, een culinair onderzoeksinstituut, baseert zich voor hun voorspelling van de komende maanden op wat dit gezelschap zowel thuis als in hun restaurants in de koelkast en in de keuken hebben staan. En dat is...

Zeewier

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door PHOEBE LIEBLING (@_naturalnourishment) op

Wat opvalt is dat boerenkool uit salades en smoothies verdwijnt (al zal deze groente altijd als stamppotklassieker blijven bestaan). Het nieuwe groen komt uit zee en bestaat uit zeewier. Het wordt gegeten als noodles, zoals de zeewiertagliatelle van Seamore, maar zeewier duikt ook op als smaakmaker in visburgers, chips en andere hartige snacks. Zeewier is redelijk duurzaam te telen en zit vol vitaminen en mineralen, vooral magnesium en calcium.

Article continues after the ad

Sri Lanka is het nieuwe Korea

Koreaanse kimchi, Koreaanse stoofpotjes, Koreaanse BBQ – all things Korean krijgen stevige concurrentie van de Sri Lankaanse keuken. Die werd vroeger op één hoop geveegd met de Indiase cuisine, maar is in opkomst als eigen smaaktrend. Denk aan hoppers (rijstpannenkoekjes die als eetbaar schaaltje dienen en kottu roti (gebakken groenten, eieren, roti en curry).    

Nangka

Jackfruit of nangka is in Zuidoost-Azië een populaire vrucht die in rap tempo het westen aan het veroveren is. Niet zozeer vanwege de smaak, want die is neutraal, maar dankzij de structuur. Onrijp jackfruit lijkt op vlees en kan makkelijk met allerlei smaken worden gemarineerd. Het is onder andere de go-to vrucht van vegans om een plantaardige variatie van pulled pork mee te maken en jackfruit past in de bredere trend om minder vlees te eten.

Hartige yoghurt

Inspelend op de behoefte van veel mensen om minder suiker te eten, komt de nadruk meer op hartig te liggen, zoals Griekse yoghurt met avocado of hartige havermout met paddenstoelen, die een beetje op risotto lijkt.

Honeynut

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Beth | Holistic Nutritionist (@foodyfirst) op

Aan de kant, Butternut-pompoen – Honeynut-pompoen (Cucurbita mochata) komt eraan! Deze is kleiner van formaat, dus aanzienlijk makkelijker te hanteren bij de bereiding, en zoeter en intenser van smaak.  

Gatsby-smaken

Inspelend op de Roaring 2020's is een throwback op de legendarische Roaring 1920's te verwachten, inclusief kleine kommetjes soep, groente, fruit, vis en vlees in aspic, heilbot en taart als dessert, bij voorkeur een Charlotte Russe. 

Paddenstoelen

Stevige beet, rijk aroma en ook hier geldt weer dat een grote, zoals een Portobello, qua beet een niet onaardig alternatief is voor vlees. Champignons en cantharellen draaien gewoon mee in de selectie, maar er wordt ook volop geëxperimenteerd met andere, minder bekendere eetbare paddenstoelen. Zelfpluk wordt overigens afgeraden: eetbare en giftige exemplaren kunnen sprekend op elkaar lijken.   

Foto's © iStock, I Seamore

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in