Blauw blijkt de sleutel tot het geheim van stralend oud worden. In de zogenoemde Blue Zones op de wereld worden mensen vaak ouder dan honderd jaar. Én ze geven hoge cijfers op geluksgebied. Wat ze daarvoor doen? Deze 9 leefregels kan je zelf ook makkelijk toepassen.

De zogenaamde Blue Zones zijn ook geen straf om te bezoeken trouwens. Het zijn:

  • Sicilië, Italië
  • Okinawa, Japan
  • Loma Linda, Californië, USA
  • Ikaria, Griekenland
  • Nicoya, Costa Rica

De 9 leefregels van The Blue Zones:

1 Vergeet de sportschool

Mensen in deze zones bewegen liever op een natuurlijke manier om gezond te blijven. Handen uit de mouwen dus. Tuinieren, vegen in plaats van stofzuigen, fietsen in plaats van de auto pakken, ouderwets ramen lappen en – helemaal leuk – vaker uit dansen. 

2. Goed gezelschap 

Roken, overgewicht, eenzaamheid, maar ook geluk en misschien zelfs schoonheid zijn volgens onderzoek aanstekelijk. Zorg dus voor een offline sociaal netwerk van gezonde en gelukkige mensen. Dat blijkt je eigen gezondheid te bevorderen. 

3. De 80%-regel

Inwoners van Okinawa spreken voor elke maaltijd een mantra uit die hen eraan herinnert om te stoppen met eten wanneer de maag voor 80% gevuld is. Die 20% tussen honger hebben en voldaan zijn, zou centimeters schelen en beter zijn voor de gezondheid. 

4. Plan de vida

Zo noemen mensen in Nicoya hun levensdoel, ofwel hun reden om ’s ochtends op te staan. Mensen met doelen – hoe klein ook – zouden volgens het Blue Zone-onderzoek zeven jaar langer leven. 

5. Minder stress

Om stress te minimaliseren, doen mensen in de Blue Zone ’s middags een dutje, ze bidden of doen, zoals op Sardinië, dagelijks aan een Happy Hour! 

6. Drankje? Doen! 

Matige drinkers zouden langer leven dan niet-drinkers. De truc? Een of twee glazen per dag, het liefst met vrienden of tijdens het diner. 

7. Eet plantaardig

Eten uit de natuur is voor deze mensen zo gewoon als voor ons verpakt eten uit de supermarkt. Grote porties groenten en slechts vijfmaal per maand vlees. 

8. Geloof!

Honderdjarigen uit de Blue Zone gaan niet massaal naar een kerk, maar geloven doorgaans sterk in een hogere macht. Onderzoek toont aan dat het bijwonen van een op geloof – niet te verwarren met religie – gebaseerde dienst, vier tot veertien jaar aan de levensverwachting toevoegt. 

9. Family first 

Familie en geliefden staan voor deze honderdjarigen op de eerste plaats, altijd. Trouw zijn aan een levenspartner en tijd doorbrengen met de kinderen verhoogt de levensverwachting met drie jaar. 

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Het blijft schrikken als je telefoon vol onder water valt. Met met deze lifehack overleeft-ie het vrij eenvoudig.

De nieuwste modellen kunnen wel tegen een plons, maar voor iedereen die geen waterproof mobiele telefoon heeft - en vanaf nu weer volop aan of op het water gaat fotograferen, is het volgende product een perfecte lifesaver: silicagel. Die kleine zakjes die in je nieuw gekochte tas of schoenen zitten en je doorgaans meteen achteloos weggooit. Niet meer doen! Want:

Doe de telefoon samen met vijf silicagelzakjes in een afsluitbaar plastic zakje en laat ze een nachtje bij elkaar liggen. De volgende dag is je telefoon weer helemaal de oude!

 

Bron: Libelle tv. Beeld: iStock

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!