Blauw blijkt de sleutel tot het geheim van stralend oud worden. In de zogenoemde Blue Zones op de wereld worden mensen vaak ouder dan honderd jaar. Én ze geven hoge cijfers op geluksgebied. Wat ze daarvoor doen? Deze 9 leefregels kan je zelf ook makkelijk toepassen.

De zogenaamde Blue Zones zijn ook geen straf om te bezoeken trouwens. Het zijn:

  • Sicilië, Italië
  • Okinawa, Japan
  • Loma Linda, Californië, USA
  • Ikaria, Griekenland
  • Nicoya, Costa Rica

De 9 leefregels van The Blue Zones:

1 Vergeet de sportschool

Mensen in deze zones bewegen liever op een natuurlijke manier om gezond te blijven. Handen uit de mouwen dus. Tuinieren, vegen in plaats van stofzuigen, fietsen in plaats van de auto pakken, ouderwets ramen lappen en – helemaal leuk – vaker uit dansen. 

2. Goed gezelschap 

Roken, overgewicht, eenzaamheid, maar ook geluk en misschien zelfs schoonheid zijn volgens onderzoek aanstekelijk. Zorg dus voor een offline sociaal netwerk van gezonde en gelukkige mensen. Dat blijkt je eigen gezondheid te bevorderen. 

3. De 80%-regel

Inwoners van Okinawa spreken voor elke maaltijd een mantra uit die hen eraan herinnert om te stoppen met eten wanneer de maag voor 80% gevuld is. Die 20% tussen honger hebben en voldaan zijn, zou centimeters schelen en beter zijn voor de gezondheid. 

4. Plan de vida

Zo noemen mensen in Nicoya hun levensdoel, ofwel hun reden om ’s ochtends op te staan. Mensen met doelen – hoe klein ook – zouden volgens het Blue Zone-onderzoek zeven jaar langer leven. 

5. Minder stress

Om stress te minimaliseren, doen mensen in de Blue Zone ’s middags een dutje, ze bidden of doen, zoals op Sardinië, dagelijks aan een Happy Hour! 

6. Drankje? Doen! 

Matige drinkers zouden langer leven dan niet-drinkers. De truc? Een of twee glazen per dag, het liefst met vrienden of tijdens het diner. 

7. Eet plantaardig

Eten uit de natuur is voor deze mensen zo gewoon als voor ons verpakt eten uit de supermarkt. Grote porties groenten en slechts vijfmaal per maand vlees. 

8. Geloof!

Honderdjarigen uit de Blue Zone gaan niet massaal naar een kerk, maar geloven doorgaans sterk in een hogere macht. Onderzoek toont aan dat het bijwonen van een op geloof – niet te verwarren met religie – gebaseerde dienst, vier tot veertien jaar aan de levensverwachting toevoegt. 

9. Family first 

Familie en geliefden staan voor deze honderdjarigen op de eerste plaats, altijd. Trouw zijn aan een levenspartner en tijd doorbrengen met de kinderen verhoogt de levensverwachting met drie jaar. 

Het internet helpt mee om dit verliefde stelletje te vinden. Een fotograaf legde het bijzondere (en prachtige) moment vast, maar kon ze daarna niet meer vinden.

Matthew Dippel was natuurfoto’s aan het schieten in bij Taft Point in het Yosemite National Park in Californië, toen het koppel ineens in beeld kwam. Toen de man op één knie ging zitten, bedacht de fotograaf zich niet en legde het bijzondere moment vast.

"Er werd daarna veel geknuffeld en gekust, dus ik neem aan dat ze 'ja' heeft gezegd," zei hij tegen CNN die het verhaal ook oppikte.

Hij rende naar de plek waar hij het stel gezien had (ongeveer twee minuten), maar de twee waren al verdwenen. Ook andere bezoekers van het park hebben zie niet meer gezien. Dus schakelde Matthew Twitter in met deze oproep:

Inmiddels is het bericht meer dan 100.000 gedeeld, maar het verliefde setje heeft zich nog niet gemeld. Toch jammer, van zo’n prachtplaatje!

Bron: NU.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Het was heerlijk zonnig afgelopen weken, maar de herfst dient zich nu toch echt aan. We kunnen onze warme kleren weer tevoorschijn halen. Maar om nou te zeggen dat die fris en fruitig ruiken... nou nee.

Dan maar alles wassen? Dat is gelukkig niet nodig. Die muffe geur haal je er in mum van tijd uit. En je raadt nooit waarmee. 

Daar proosten we op

Geloof het of niet: er komt drank aan te pas. Om je kleding op te frissen, heb je een plantenspuit en wodka nodig. Omdat je het niet drinkt (nee echt niet), maar op je kleding spuit, is een goedkoop huismerk voldoende.

Lees ook: Kriebelende wollen trui? Zo zit-ie weer zalig!

Snel en safe schoon

Waarom het werkt? De alcohol doodt alle bacteriën die luchtjes met zich meebrengen, maar laat daarna geen dranklucht achter. Wol, katoen en polyester zijn veilig om te bespuiten. Wees voorzichtig met dure materialen als zijde en leer.

Bron: Libelle.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

​​​​​​​