Heatwave! Heerlijk, die warme temperaturen. Maar het is ook wel lekker om af en toe even de koelte op te zoeken. Met deze 7 tips, houd je het lekker koel in huis (zonder dat je je blauw betaalt aan de airco).

1. Houd overdag de zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht

Volgens voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid Milieu Centraal hoef je bij warm weer niet meteen airco's en ventilatoren aan te zetten.

Door zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht te doen, kun je veel warmte buiten houden.

2. Overdag de ramen dicht; ’s nachts de ramen open

Zet verder de ramen 's nachts open, zodat je optimaal profiteert van de koelere lucht. Overdag is het raadzaam ze juist gesloten te houden.

3. Zet computers, lampen en andere warmteverspreiders uit (als je ze niet gebruikt)

Die genereren extra veel warmte. En probeer de oven even te vermijden, die jaagt de temperatuur in huis ook al gauw een paar graden omhoog.

4. Hang vochtige lappen voor de ramen of hang je vochtige was bínnen uit

De vochtigheid verkoelt de lucht. Natuurlijk is het juist lekker om met dit weer je was buiten te drogen, maar als je het binnen iets koeler wilt hebben, is dit een makkelijke manier.

5. Zorg voor klimplanten, een groen gazon en veel bomen als je een tuin hebt

Tegels houden warmte vast, waardoor je tuin of balkon flinke hittebronnen worden. Zorg dus voor klimplanten tegen de muren, een groen gazon en vooral bomen, voor lekker veel schaduw.

6. Goede isolatie

Ook een goede isolatie van de woning kan helpen. Muren, daken en ramen die voorzien zijn van isolatie, houden de warmte beter buiten.

7. Ventilator in plaats van airconditioning

Als je dan toch je toevlucht moet nemen tot elektrische apparaten, kies dan liever voor een ventilator dan voor een airconditioner. Die laatste is een echte energieslurper.

Ook handig als je snél wil koelen, voordat je gaat slapen bijvoorbeeld: Zet een bak met koel water en ijsklontjes vóór de ventilator. Als je de ventilator aanzet, blaast ‘ie de koele lucht door de ruimte.

Let er  wel op dat de ventilator op voldoende afstand staat.

Bonustip: Als je een plat dak hebt, kan het helpen om dat bij het vallen van de avond met koud water te besproeien.

Beeld: iStock. Bron: NU.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

RTL Boulevard gezien? Daarin zag je dat Daphne Deckers het éérste exemplaar kreeg overhandigd van de nieuwe Nouveau. En er was taart natuurlijk, want Daphne is een kakelverse vijftiger sinds ze dit weekend Sarah zag. 

Het nieuwe gezicht van 50+

‘Hoe is het mogelijk dat de grootste bevolkingsgroep van Nederland zo goed als onzichtbaar is?’ vraagt Nouveau's hoofdredacteur Claudia Straatmans zich verwonderd af.

‘Vijftigplussers vormen een enorm invloedrijke groep en staan middenin het leven. In onze nieuwe AGELESS-editie krijgen ze een gezicht én de eer die hun toekomt.’

Gouden generatie

De vrouw die deze lichting het best vertegenwoordigt, is Daphne Deckers: ‘De verpersoonlijking van fit, sprankelend en inhoud met esprit. Op 10 november werd ze zelf vijftig jaar, als cadeau geven we haar de vrije hand als gasthoofdredacteur van de AGELESS-editie.’

In het blad laat Daphne zien dat de vijftiger van nu in niets lijkt op haar ouders op die leeftijd. Ze hebben veel aandacht voor gezond zijn en blijven, maken individualistische keuzes, ze gaan prat op uiterlijke verzorging en een eigen stijl, ze combineren werk, gezin en relaties met de nodige verplichtingen en ze gaan gemiddeld nog zeker dertig jaar mee.

Interview met Prinses Laurentien

Daphne gaat in gesprek met prinses Laurentien over hun gouden generatie, daarnaast komen in de AGELESS-editie bekende zestigers, zeventigers en tachtigers aan het woord over ‘jezelf leeftijdloos voelen’.

‘Ik ga proberen de komende vijftig jaar nieuwsgierig te blijven. Niet denken dat je het allemaal wel weet, er is altijd iets nieuws te leren.’

Relatiegeheimen met Richard

Ook bijzonder, Daphne verleidde haar man Richard Krajicek tot een bijzonder dubbelinterview in Nouveau's relatiegeheimen.

De nieuwste Nouveau ligt morgen al bij de abonnees op de mat. Wil je er voortaan ook als eerste bij zijn? Abonneer je dan hier

Vanaf donderdag ligt de Nouveau met Daphne Deckers als gasthoofdredacteur in de winkel. Komt dat zien!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Vandaag werd de allernieuwste Nouveau, met op de cover gasthoofdredacteur Daphne Deckers, officieel overhandigd aan deze ravissante vijftiger. Kijk vanavond om 18:30 naar RTL Boulevard!

Hoofdredacteur Claudia presenteerde een feestelijke taart met daarop de cover van Daphne die dit weekend 50 werd.

In RTL Boulevard vertelt ze vanavond álles over 50 worden, haar verjaardagsfeest, het bijzondere cadeau van Richard en het optreden van dochter Emma.

Natúúrlijk doet Daphne ook, letterlijk, een boekje open over deze speciale Nouveau waarin ze onder andere haar relatiegeheimen met Richard deelt, de mode showt en een uitzonderlijk gesprek heeft met generatiegenote Prinses Laurentien.

Kijken dus, vanavond, om 18:30, RTL 4.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in