Heatwave! Heerlijk, die warme temperaturen. Maar het is ook wel lekker om af en toe even de koelte op te zoeken. Met deze 7 tips, houd je het lekker koel in huis (zonder dat je je blauw betaalt aan de airco).

1. Houd overdag de zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht

Volgens voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid Milieu Centraal hoef je bij warm weer niet meteen airco's en ventilatoren aan te zetten.

More content below the advertising

Door zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht te doen, kun je veel warmte buiten houden.

2. Overdag de ramen dicht; ’s nachts de ramen open

Zet verder de ramen 's nachts open, zodat je optimaal profiteert van de koelere lucht. Overdag is het raadzaam ze juist gesloten te houden.

3. Zet computers, lampen en andere warmteverspreiders uit (als je ze niet gebruikt)

Die genereren extra veel warmte. En probeer de oven even te vermijden, die jaagt de temperatuur in huis ook al gauw een paar graden omhoog.

4. Hang vochtige lappen voor de ramen of hang je vochtige was bínnen uit

De vochtigheid verkoelt de lucht. Natuurlijk is het juist lekker om met dit weer je was buiten te drogen, maar als je het binnen iets koeler wilt hebben, is dit een makkelijke manier.

5. Zorg voor klimplanten, een groen gazon en veel bomen als je een tuin hebt

Tegels houden warmte vast, waardoor je tuin of balkon flinke hittebronnen worden. Zorg dus voor klimplanten tegen de muren, een groen gazon en vooral bomen, voor lekker veel schaduw.

6. Goede isolatie

Ook een goede isolatie van de woning kan helpen. Muren, daken en ramen die voorzien zijn van isolatie, houden de warmte beter buiten.

7. Ventilator in plaats van airconditioning

Als je dan toch je toevlucht moet nemen tot elektrische apparaten, kies dan liever voor een ventilator dan voor een airconditioner. Die laatste is een echte energieslurper.

Ook handig als je snél wil koelen, voordat je gaat slapen bijvoorbeeld: Zet een bak met koel water en ijsklontjes vóór de ventilator. Als je de ventilator aanzet, blaast ‘ie de koele lucht door de ruimte.

Let er  wel op dat de ventilator op voldoende afstand staat.

Bonustip: Als je een plat dak hebt, kan het helpen om dat bij het vallen van de avond met koud water te besproeien.

Beeld: iStock. Bron: NU.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Één van Máxima's favoriete designers heeft zelf ook een lijstje favoriete vrouwen. In Nouveau vertelde hij honderduit over zijn moeder, oma en Madonna, maar er kwam nog iemand uit de hoge hoed: actrice Bianca Krijgsman, die op zondagavond weer te zien in haar glansrol van Nancy in De Luizenmoeder.

Claes: ‘Al heel vroeg ben ik verliefd geworden op het cabaret-duo Plien en Bianca. Ik keek altijd naar hun tv-shows en als ze optraden in de Kleine Komedie was ik de eerste die kaartjes kocht. Vrouwen die ik heel hoog had zitten. Pas later ontdekte ik dat Bianca ook in serieuze films speelt.

More content below the advertising

"Claes, ik heb een jurk nodig"

In 2014 nam ze out of the blue contact met mij op. “Hoi Claes, ik ben genomineerd voor een Emmy en ik heb een jurk nodig voor het festival. Ik vind je werk zo mooi, kunnen we praten?” Wat een eer, dat iemand die ik zo bewonder, mijn werk kent en het mooi vindt.

Dus ik zei: “Natuurlijk, kom maar langs.” 

Kers op de taart

Ik vind haar supergetalenteerd, heel grappig en – zoals bleek – ook nog eens heel aardig. Een couturestuk maken voor een écht mens, is sowieso iets anders dan voor modellen op de catwalk.

Bij de uitreiking van de Emmy was ik op zakenreis in Hongkong. Ik kreeg een app van haar: ”Claes, ik heb gewonnen!” Voor mij de kers op de taart, een heel dierbaar hoogtepunt in m’n carrière, omdat ik zo veel respect heb voor haar.’

Vanavond zie je Bianca Krijgsman weer in een héél andere outfit als Nancy in De Luizenmoeder.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Chantal Janzen wordt vandaag 40, dat vinden wij van Nouveau die stijlvolle 40+ vrouwen omarmen natuurlijk alleen maar topnieuws. Vriend Leco van Zadelhoff feliciteerde haar vanochtend al op ludieke wijze:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lieve @chantaljanzen.official .... van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!! #loveyoutothemoonandback

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook) op

Nou, zo ziet deze stralende veertiger er voorlopig nog niet uit. Gefeliciteerd Chantal!

More content below the advertising

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in